Soczyste pałki Pieczone z Warzywami

5/5 - (Ocen: 2)
Soczyste pałki pieczone z warzywami

Wskazówki

45 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 584 kcal \ B-58 g \ T-22 g \ W-33 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 103 kcal \ B-10 g \ T-4 g \ W-6 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, pałka – 6 sztuk (750 g)
  • papryka słodka – 2 łyżeczki (8 g)
  • papryka ostra – 1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany – 1 łyżeczka (4 g)
  • sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • pieprz – 1/2 łyżeczki
  • oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • ziemniaki – 6 sztuk (400 g)
  • papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • marchew – 1 sztuka (70 g)
  • cebula czerwona – 1 sztuka (50 g)
  • cebula – 1 sztuka (50 g)
  • papryka czerwona – 1 sztuka (160 g)
  • pomidorki koktajlowe – 2 garście (150 g)
  • pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)

Przygotowanie

  1. Mięso oczyść, przełóż do miski. Dodaj paprykę słodką, ostrą, czosnek granulowany, sól i pieprz. Dolej oliwę, wymieszaj i natrzyj mięso. Marynuj co najmniej 3h (a najlepiej całą noc).
  2. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dodaj paprykę oraz oliwę. Wymieszaj a następnie dodaj pokrojone warzywa (część cebuli, marchewkę oraz paprykę).
  3. Wymieszaj i przełóż do kosza frytkownicy. Na wierzchu ułóż pałki, posmaruj je marynatą, która została w misce.
  4. Piecz w 160C przez 25 minut, następnie dołóż resztę cebuli i pomidorki. Piecz jeszcze 6-10 minut, w 180C. Podawaj np. z sosem czosnkowym.
  5. Jeśli nie masz urządzenia typu AirFryer, możesz je upiec w piekarniku (200 C ok 1h).

Soczyste pałki z warzywami to danie, które „robi się samo’. Wystarczy pokroić i doprawić składniki, a później wszystko upiec.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

2 komentarze do “Soczyste pałki Pieczone z Warzywami”

  1. Pyszne, zdrowe i proste danie do przygotowania. Przygotowałam podwójną porcję, dlatego warzywa ułożyłam na blasze, a podudzia powiesiłam nad blachą zaczepiając o ruszt. Gorąco polecam.
    Dziękuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz