
Wskazówki
45 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 584 kcal \ B-58 g \ T-22 g \ W-33 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 103 kcal \ B-10 g \ T-4 g \ W-6 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, pałka – 6 sztuk (750 g)
- papryka słodka – 2 łyżeczki (8 g)
- papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- czosnek granulowany – 1 łyżeczka (4 g)
- sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
- pieprz – 1/2 łyżeczki
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- ziemniaki – 6 sztuk (400 g)
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- marchew – 1 sztuka (70 g)
- cebula czerwona – 1 sztuka (50 g)
- cebula – 1 sztuka (50 g)
- papryka czerwona – 1 sztuka (160 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (150 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
Przygotowanie
- Mięso oczyść, przełóż do miski. Dodaj paprykę słodką, ostrą, czosnek granulowany, sól i pieprz. Dolej oliwę, wymieszaj i natrzyj mięso. Marynuj co najmniej 3h (a najlepiej całą noc).
- Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dodaj paprykę oraz oliwę. Wymieszaj a następnie dodaj pokrojone warzywa (część cebuli, marchewkę oraz paprykę).
- Wymieszaj i przełóż do kosza frytkownicy. Na wierzchu ułóż pałki, posmaruj je marynatą, która została w misce.
- Piecz w 160C przez 25 minut, następnie dołóż resztę cebuli i pomidorki. Piecz jeszcze 6-10 minut, w 180C. Podawaj np. z sosem czosnkowym.
- Jeśli nie masz urządzenia typu AirFryer, możesz je upiec w piekarniku (200 C ok 1h).
Soczyste pałki z warzywami to danie, które „robi się samo’. Wystarczy pokroić i doprawić składniki, a później wszystko upiec.
Pyszne, zdrowe i proste danie do przygotowania. Przygotowałam podwójną porcję, dlatego warzywa ułożyłam na blasze, a podudzia powiesiłam nad blachą zaczepiając o ruszt. Gorąco polecam.
Dziękuję 🙂
Świetny patent z tym rusztem 🙂