Wskazówki
15 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 122 kcal \ B-2 g \ T-5 g \ W-14 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g surówki: 65 kcal \ B-1 g \ T-3 g \ W-7 g \ BŁ-2 g
Składniki
- kapusta biała – 1/2 sztuki (400 g)
- marchew – 2 sztuki (120 g)
- jabłko – 1 sztuka (180 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- koperek – 2 łyżki (8 g)
- sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
- pieprz – do smaku
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie
- Kapustę pokrój drobno lub poszatkuj i przełóż na sitko. Posól delikatnie i odstaw na 10 minut. Po tym czasie delikatnie odciśnij i przełóż do miski.
- Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wrzuć do miski z kapustą.
- Jabłko również zetrzyj, przełóż do reszty składników i skrop sokiem z cytryny.
- Koperek i natkę pietruszki posiekaj drobno i wrzuć do pozostałych składników.
- Dopraw pieprzem, polej oliwą lub olejem i wymieszaj.
Surówka z młodej kapusty, marchewki i jabłka to fantastyczny dodatek do obiadu. Sprawdzi się zarówno przy daniach z mięsem jak i z rybą.
Hej, niestety nie wszystkie Twoje przepisy mają dostępny PDF do druku, a moja mama, którą właśnie uczę drukować przepisy bardzo chciała by skorzystać z wielu z nich:)
Wiem 🙂 W wolnym czasie postaram się to nadrobić, a na ten moment zapraszam Mamę do korzystania bezpośrednio z bloga 🙂
Prosto i smacznie 😍