Soczysta Surówka z Młodej Kapusty, Marchewki i Jabłka

5/5 - (Ocen: 2)
Soczysta surówka z młodej kapusty, marchewki i jabłka

Wskazówki

15 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 122 kcal \ B-2 g \ T-5 g \ W-14 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g surówki: 65 kcal \ B-1 g \ T-3 g \ W-7 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • kapusta biała – 1/2 sztuki (400 g)
  • marchew – 2 sztuki (120 g)
  • jabłko – 1 sztuka (180 g)
  • pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • koperek – 2 łyżki (8 g)
  • sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
  • sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • pieprz – do smaku
  • oliwa – 2 łyżki (20 g)

Przygotowanie

  1. Kapustę pokrój drobno lub poszatkuj i przełóż na sitko. Posól delikatnie i odstaw na 10 minut. Po tym czasie delikatnie odciśnij i przełóż do miski.
  2. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wrzuć do miski z kapustą.
  3. Jabłko również zetrzyj, przełóż do reszty składników i skrop sokiem z cytryny.
  4. Koperek i natkę pietruszki posiekaj drobno i wrzuć do pozostałych składników.
  5. Dopraw pieprzem, polej oliwą lub olejem i wymieszaj.

Surówka z młodej kapusty, marchewki i jabłka to fantastyczny dodatek do obiadu. Sprawdzi się zarówno przy daniach z mięsem jak i z rybą.

Zobacz również

    Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

    eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

    Oceń przepis

    5/5 - (Ocen: 2)

    3 komentarze do “Soczysta Surówka z Młodej Kapusty, Marchewki i Jabłka”

    1. Hej, niestety nie wszystkie Twoje przepisy mają dostępny PDF do druku, a moja mama, którą właśnie uczę drukować przepisy bardzo chciała by skorzystać z wielu z nich:)

      Odpowiedz

    Dodaj komentarz