
Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z sosem: 504 kcal \ B-27 g \ T-40 g \ W-8 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez sosu: 318 kcal \ B-27 g \ T-20 g \ W-6 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Rukola – 2 garście (40 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Awokado – 1/2 sztuki (70 g)
- Cebula czerwona – 1/4 sztuki (30 g)
- Łosoś wędzony na gorąco – 1 opak. (115 g)
- Jajo – 3 sztuki (150 g)
Sos
- Musztarda – 1 łyżeczka (10 g)
- Ocet winny – 2 łyżki (20 g)
- Sok z cytryny – 3 łyżki (20 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Oliwa czosnkowa – 2 łyżki (20 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Sos: wszystkie składniki przełóż do słoiczka i energicznie wymieszaj.
- Jaja ugotuj na miękko.
- Na talerzach ułóż opłukaną rukolę, dodaj poprzekrajane pomidorki, awokado, cebulę, łososia wędzonego na gorąco (możesz go wymienić na wędzonego na zimno) oraz jaja.
- Całość polej sosem.
Śniadaniowy Bowl z łososiem i jajem to pomysł na szybkie, smaczne i sycące śniadanie. Sos dopełnia całość i podkręca smak 🙂