Wskazówki
30 minut 12 sztuk
1 porcja to: 125 kcal \ B-1 g \ W-4 g \ T-6 g \ BŁ-x g
Składniki
- Piersi kurczaka – 500g
- Szpinak – 2 małe garście
- Natka pietruszki – 2 łyżki
- Kukurydza konserwowa – 2 łyżki
- Suszone pomidory z oliwy – 6 plasterków
- Ser żółty – 80g
- Mąka orkiszowa lub pszenna – 3 łyżki
- Jajo – 2 sztuki
- Curry – 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz świeżo mielony – do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie
Piersi kurczaka oczyścić z błonek. Pokroić na dość małe kawałki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szpinak i natkę pietruszki pokroić drobno. Kukurydzę przepłukać. Suszone pomidorki pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać sól, pieprz, curry, słodką paprykę, 2 jajka i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przy pomocy łyżki z masy formować placuszki i układać na patelni. Smażyć z obu stron do zezłocenia.