Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
356 kcal \ B-38 g \ W-26 g \ T-12 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Brokuły – 250 g (1/2 sztuki)
- Filet z kurczaka – 250 g (1 porcja)
- Cebula – 50 g (1/2 sztuki)
- Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Mąka ziemniaczana – 40 g (2 łyżki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Przyprawa papryka słodka – 1 szczypta
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
To jeden z moich ulubionych przepisów „resztkowych” – gdy w lodówce zalega mi ser feta, kawałek papryki, kukurydza, por czy inne warzywo, również dorzucam do masy. Pasuje tu prawie wszystko 🙂
Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć i zblanszować w lekko osolonej wodzie. Pokroić na mniejsze kawałeczki. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła, do zeszklenia.
Do miski wrzucić jaja (roztrzepać), mąkę (można wymienić na inną), sól, pieprz, gałkę muszkatołową, paprykę słodką i cebulę. Wymieszać wszystko dokładnie i dodać mięso oraz brokuły. Wymieszać ponownie. Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła klarowanego (formować kotlety) i smażyć po kilka minut z każdej strony. Po smażeniu układać na ręczniku papierowym (aby wchłonął nadmiar tłuszczu).
Jeśli kotlety zapieczemy w piekarniku, również będą bardzo smaczne (zapiekamy 20 minut w 180C).
Podawać z z ulubionymi dodatkami i np. z sosem czosnkowo-koperkowym.
Przygotowałam je dzisiaj na obiad. Tylko dodałam jeszcze ugotowaną marchewkę i kalafior. Wyszły niesamowicie pyszne 🙂 Genialny przepis ;))
Dziękuję i pozdrawiam 😉
Dodatkowo do masy dodałam ugotowaną marchewkę oraz kalafiora. Wyszły przepyszne. Mężowi również bardzo smakowały 🙂
Fantastyczny pomysł 🙂 aż sama wypróbuję 🙂
Składniki są podane na 1 porcje czy 2 ?
Na dwie, kaloryczność jest podana dla 1 😉