
Wskazówki
20 minut (+2h) 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
400 kcal \ B-28 g \ W-46 g \ T-16 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Twaróg sernikowy – 400 g (1 porcja)
- Jogurt naturalny – 150 g (1 mały kubeczek)
- Erytrol – 20 g (2 łyżki)
- Ekstrakt waniliowy – 1 g (kilka kropel)
- Sok z cytryny – 5 g (1 łyżeczka)
- Żelatyna – 8 g (2 łyżeczki)
- Ciasteczko Oreo – 66 g (6 sztuk)
Przygotowanie
3 ciasteczka zblendować na piasek, a 3 pozostałe posiekać. Twaróg sernikowy wymieszać dokładnie z jogurtem, erytrolem (miodem, syropem klonowym lub innym słodzidłem), ekstraktem waniliowym (najlepiej domowym, albo ziarnami wanilii lub ewentualnie cukrem waniliowym) i sokiem z cytryny. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Włożyć do garnka i podgrzewać tak długo, aż się rozpuści. Dodać do masy serowej i wymieszać dokładnie. Dodać posiekane ciasteczka i przemieszać. Na spód pucharków wsypać część ciasteczkowego „piasku”, następnie nałożyć masę serową i ponownie posypać zblendowanymi ciastkami. Włożyć do lodówki na 1,5-2h aż masa stężeje.
Jeśli ktoś woli słodszą wersję, można dodać trochę więcej słodzidła.
Co oznaczają skróty po kcal?
B- białko, T – tłuszcze, W – węglowodany, Bł – błonnik 🙂
czy do sera dodajemy ciepłą żelatynę, czy czekamy aż się ostudzi?
Dodajemy od razu 🙂