Serniczek Oreo w pucharku

Oceń
Serniczek Oreo w pucharku

Wskazówki

20 minut (+2h)  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
400 kcal \ B-28 g \ W-46 g \ T-16 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Twaróg sernikowy – 400 g (1 porcja)
  • Jogurt naturalny – 150 g (1 mały kubeczek)
  • Erytrol – 20 g (2 łyżki)
  • Ekstrakt waniliowy – 1 g (kilka kropel)
  • Sok z cytryny – 5 g (1 łyżeczka)
  • Żelatyna – 8 g (2 łyżeczki)
  • Ciasteczko Oreo – 66 g (6 sztuk)

Przygotowanie

3 ciasteczka zblendować na piasek, a 3 pozostałe posiekać. Twaróg sernikowy wymieszać dokładnie z jogurtem, erytrolem (miodem, syropem klonowym lub innym słodzidłem), ekstraktem waniliowym (najlepiej domowym, albo ziarnami wanilii lub ewentualnie cukrem waniliowym) i sokiem z cytryny. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Włożyć do garnka i podgrzewać tak długo, aż się rozpuści. Dodać do masy serowej i wymieszać dokładnie. Dodać posiekane ciasteczka i przemieszać. Na spód pucharków wsypać część ciasteczkowego „piasku”, następnie nałożyć masę serową i ponownie posypać zblendowanymi ciastkami. Włożyć do lodówki na 1,5-2h aż masa stężeje.

Jeśli ktoś woli słodszą wersję, można dodać trochę więcej słodzidła.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

4 komentarze do “Serniczek Oreo w pucharku”

Dodaj komentarz