Sałatka z selerem naciowym, kiwi i granatem
Sałatę rozkładamy na talerzu, a na niej układamy pokrojone kiwi, seler naciowy oraz pestki granatu. Całość polewamy dressingiem.
Sałatę rozkładamy na talerzu, a na niej układamy pokrojone kiwi, seler naciowy oraz pestki granatu. Całość polewamy dressingiem.
Brzoskwinię kroimy w ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny i na 2 minuty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Miód łączymy z oliwą z oliwek i miętą. Na talerz wykładamy mix sałat, pokrojony w kostkę ser feta, podpieczone brzoskwinie oraz maliny. Polewamy przygotowanym sosem, doprawiamy pieprzem, a następnie dokładamy maliny.
Sałatę wykładamy na talerz. Ser feta kroimy w kostkę. Truskawki i oliwki przekrajamy na pół i razem z serem układamy na sałacie. Wszystko posypujemy drobno pokrojoną miętą, a zaraz przed podaniem polewamy sosem miodowym (mieszamy oliwę sok z cytryny, miód i drobno posiekany czosnek) i doprawiamy pieprzem.
Pomidory i ser kroimy w plastry. Sałatę wykładamy na talerz, następnie naprzemiennie układamy pomidory i mozarellę. Polewamy sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soku z cytryny, pieprzu, soli i ziół.
Ryż ugotować, przełożyć do miseczki i przestudzić. Tuńczyka wyciągnąć z puszki, odcedzić i dodać do zimnego ryżu. Fasolę opłukać, odcedzić i dodać do ryżu. Cebulę i szczypior drobno pokroić i dodać do sałatki. Dodać pieprz, sól do smaku i wymieszać dokładnie.
Łososia upiec w folii (według tego przepisu). Ziarna słonecznika uprażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Pomidora pokroić w kostkę. Sałatę opłukać, przełożyć do miski. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami (u mnie zioła prowansalskie). Przełożyć do naczyń. Łososia rozdrobnić delikatnie i położyć na sałacie. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika.