Sałatka z brokułem i jajkami

Sałatka z brokułem i jajkami

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Jogurt wymieszać ze startym czosnkiem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i szczyptą soli. Słonecznik delikatnie podprażyć na patelni.

Koreańskie kimchi

Koreańskie kimchi

Kapustę pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miski, zalać wodą wymieszaną z solą, docisnąć np. talerzykiem obciążonym słoikiem i odstawić na godzinę. W międzyczasie przygotować kleik ryżowy: wodę (3/4 szklanki) zagotować z mąką ryżową oraz cukrem i mieszać przez 1 -2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty kleik.

Sałatka z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Krewetki rozmrozić i oczyścić. Czosnek drobno pokroić. Papryczkę chilli pokroić na cienkie plasterki (można użyć chilli w płatkach). Na talerze wyłożyć opłukaną roszponkę, na wierzchu ułożyć pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.

Sałatka z indykiem

Sałatka z indykiem

Mięso pokroić w kostkę, doprawić wedle uznania (u mnie 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta papryki ostrej) i przesmażyć na maśle klarowanym. Odstawić do przestudzenia. Roszponkę opłukać, ułożyć na dnie pudełka.

Sałatka grecka

Sałatka A’LA grecka

Sałatę dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, ogórka w półplasterki, cebulkę w piórka. Całość przełożyć do salaterki. Oliwki poprzekrajać lub pokroić w krążki i dorzucić do miski.

Sałatka z indykiem i mango

Sałatka z indykiem i mango

Filet umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić papryką, pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym na złoty kolor. Awokado obrać i pokroić. Mango obrać i również pokroić. Sałatę, mango, awokado oraz płatki migdałowe (dałam platki kokosowe, bo w domu zabrakło migdałów) dokładnie wymieszać.