Sałatka z brokułem, fasolą konserwową i jajkami

Sałatka z brokułem, fasolą konserwową i jajkami

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Jogurt wymieszać z koperkiem, szczyptą soli i pieprzem. Słonecznik delikatnie podprażyć na patelni. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę, fasolę odsączyć i przeppłukać.

Pyszny dressing do sałatek - miniatura

Pyszny dressing do sałatek

Ten dressing do sałatek jest obłędny! Pasuje zarówno do samej sałaty lodowej, jak i do bardziej wyrafinowanych sałatek. Jeśli masz słaby blender, to warto wszystko posiekać, a dopiero później składniki umieścić w misie blendera i dokładnie zmiksować.

Szybka sałatka z kaszą kuskus

Szybka sałatka z kaszą kuskus

Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Doprawić – dodałam sól, pieprz, pomidory suszone z czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszkę. Pomidory (u mnie żółte i czerwone), ogórka, cebulę i pomidory suszone z oliwy pokroić w kostkę. Natkę pietruszki i bazylię posiekać, ser kozi rozdrobnić.

Sałatka sushi

Sałatka sushi

Ryż ugotować i wystudzić. Paprykę i ogórka pokroić w cienkie paseczki, awokado w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce. Ocet ryżowy wymieszać z sosem sojowym, pastą wasabi i sokiem z limonki. Łososia podzielić na mniejsze kawałki.

Sałatka z batatem i komosą ryżową (quinoa)

Sałatka z batatem i komosą ryżową (quinoa)

Bataty obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą z oliwek. Doprawić papryką ostrą, słodką i rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 30-40 min w 180C. Komosę bardzo dokładnie wypłukać, przelać wodą.

Sałatka z tuńczykiem, jajkami i awokado

Sałatka z tuńczykiem, jajkami i awokado

Jaja ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć, podzielić na mniejsze kawałki. Fasolę odsączyć i przepłukać. Awokado, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Nasiona słonecznika delikatnie podprażyć na patelni.