Sałatka Ziemniaczana ze Szparagami i Rzodkiewkami

3.9/5 - (Ocen: 9)
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i rzodkiewkami

Wskazówki

20+15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 359 kcal \ B-11 g \ T-11 g \ W-51 g \ BŁ-8 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki:65 kcal \ B-2 g \ T-2 g \ W-9 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Ziemniak – 6 sztuk (500 g)
  • Rzodkiewka – 10 sztuk (150 g)
  • Ogórek kiszony – 2 sztuki (60 g)
  • Szparagi – 1/2 opakowania (250 g)
  • Cebula czerwona – 1/5 sztuki (15 g)
  • Koperek – 2 łyżki (8 g)
  • Jogurt naturalny – 1/2 opakowania (90 g)
  • Majonez – 1 łyżka (25 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz (lub zostaw skórki, jeśli Ci nie przeszkadzają).
  2. Szparagi lekko obgotuj, przestudź i pokrój na kawałki.
  3. Rzodkiewki pokrój w półtalarki, ogórki w plasterki, cebulę w drobną kostkę, a koperek posiekaj.
  4. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  5. Wszystkie składniki przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, dodaj sos czosnkowy i wymieszaj dokładnie. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Sałatka ziemniaczana ze szparagami i rzodkiewkami nadaje się jako posiłek do pracy, kolację lub dodatek do dań z grilla. To bomba odżywcza dla dobroczynnych bakterii jelitowych. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, koniecznie wprowadź ją do diety.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.9/5 - (Ocen: 9)

Dodaj komentarz