Sałatka ziemniaczana ze szparagami i rzodkiewkami

5/5 - (Liczba ocen: 1)
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i rzodkiewkami

Wskazówki

20+15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 359 kcal \ B-11 g \ T-11 g \ W-51 g \ BŁ-8 g

Składniki

  • Ziemniak – 6 sztuk (500 g)
  • Rzodkiewka – 10 sztuk (150 g)
  • Ogórek kiszony – 2 sztuki (60 g)
  • Szparagi – 1/2 opakowania (250 g)
  • Cebula czerwona – 1/5 sztuki (15 g)
  • Koperek – 2 łyżki (8 g)
  • Jogurt naturalny – 1/2 opakowania (90 g)
  • Majonez – 1 łyżka (25 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz (lub zostaw skórki, jeśli Ci nie przeszkadzają).
  2. Szparagi lekko obgotuj, przestudź i pokrój na kawałki.
  3. Rzodkiewki pokrój w półtalarki, ogórki w plasterki, cebulę w drobną kostkę, a koperek posiekaj.
  4. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  5. Wszystkie składniki przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, dodaj sos czosnkowy i wymieszaj dokładnie. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Sałatka ziemniaczana ze szparagami i rzodkiewkami nadaje się jako posiłek do pracy, kolację lub dodatek do dań z grilla. To bomba odżywcza dla dobroczynnych bakterii jelitowych. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, koniecznie wprowadź ją do diety.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Liczba ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00