Wskazówki
20+15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 359 kcal \ B-11 g \ T-11 g \ W-51 g \ BŁ-8 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki:65 kcal \ B-2 g \ T-2 g \ W-9 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Ziemniak – 6 sztuk (500 g)
- Rzodkiewka – 10 sztuk (150 g)
- Ogórek kiszony – 2 sztuki (60 g)
- Szparagi – 1/2 opakowania (250 g)
- Cebula czerwona – 1/5 sztuki (15 g)
- Koperek – 2 łyżki (8 g)
- Jogurt naturalny – 1/2 opakowania (90 g)
- Majonez – 1 łyżka (25 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Pieprz – do smaku
- Sól – do smaku
Przygotowanie
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz (lub zostaw skórki, jeśli Ci nie przeszkadzają).
- Szparagi lekko obgotuj, przestudź i pokrój na kawałki.
- Rzodkiewki pokrój w półtalarki, ogórki w plasterki, cebulę w drobną kostkę, a koperek posiekaj.
- Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, dodaj sos czosnkowy i wymieszaj dokładnie. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i rzodkiewkami nadaje się jako posiłek do pracy, kolację lub dodatek do dań z grilla. To bomba odżywcza dla dobroczynnych bakterii jelitowych. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, koniecznie wprowadź ją do diety.