Wskazówki
30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 286 kcal \ B-7 g \ T-16 g \ W-27 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 119 kcal \ B-3 g \ T-7 g \ W-11 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Ziemniaki – 6 sztuk (540 g)
- Ogórek konserwowy – 3 sztuki (30 g)
- Rzodkiewka – 1 pęczek (115 g)
- Koperek – 2 łyżki (8 g)
- Ser sałatkowy a’la feta – 1/2 opak. (135 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Jogurt naturalny – 3 łyżki (75 g)
- Majonez – 2 łyżki (50 g)
- Pieprz – do smaku
- Sól – do smaku
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ostudź. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Ogórki pokrój w kostkę, rzodkiewki w plasterki, koperek posiekaj dość drobno, a ser sałatkowy pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż do sałatki, wymieszaj i odstawi do lodówki na kilka godzin – dzięki temu smaki się „przegryzą”.
Sałatka ziemniaczana na grilla świetnie się sprawdza zarówno jako danie grillowe, jak i dodatek do obiadu. Znana jest pod nazwą kartofel salad.