Sałatka Ziemniaczana na Grilla

4/5 - (Ocen: 16)
Sałatka ziemniaczana na grilla

Wskazówki

30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 286 kcal \ B-7 g \ T-16 g \ W-27 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 119 kcal \ B-3 g \ T-7 g \ W-11 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Ziemniaki – 6 sztuk (540 g)
  • Ogórek konserwowy – 3 sztuki (30 g)
  • Rzodkiewka – 1 pęczek (115 g)
  • Koperek – 2 łyżki (8 g)
  • Ser sałatkowy a’la feta – 1/2 opak. (135 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki (75 g)
  • Majonez – 2 łyżki (50 g)
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ostudź. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Ogórki pokrój w kostkę, rzodkiewki w plasterki, koperek posiekaj dość drobno, a ser sałatkowy pokrój w kostkę.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
  4. W osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż do sałatki, wymieszaj i odstawi do lodówki na kilka godzin – dzięki temu smaki się „przegryzą”.

Sałatka ziemniaczana na grilla świetnie się sprawdza zarówno jako danie grillowe, jak i dodatek do obiadu. Znana jest pod nazwą kartofel salad.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 16)

Dodaj komentarz