Sałatka z wędzonym łososiem, halloumi i dressingiem z olejem lnianym

5/5 - (Ocen: 1)
Sałatka z wędzonym łososiem, halloumi i dressingiem z olejem lnianym

Wskazówki

15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:490 kcal \ B-15 g \ W-8 g \ T-18 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Rukola – 4 garście (80 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 2 porządne garście (180 g)
  • Czerwona cebula – 1/2 sztuki (50 g)
  • Kukurydza konserwowa – 4 łyżki (60 g)
  • Ser halloumi – 1/2 opakowania (110 g)
  • Łosoś wędzony na gorąco – 1 opakowanie (125 g)
  • Olej lniany zimnotłoczony – 3 łyżki (30 g)
  • Musztarda francuska – 1 łyżeczka (10 g)
  • Musztarda rosyjska – 1/2 łyżeczki (5 g)
  • Sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
  • Syrop z agawy – 1 łyżeczka (8 g)
  • Pestki dyni – 1 łyżeczka (5 g)
  • Nasiona słonecznika – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Halloumi zgrilluj na patelni. Wszystkie składniki oczyść, pokrój i poukładaj na talerzach. Dopraw solą i pieprzem, posyp podprażonymi na patelni pestkami dyni i nasionami słonecznika.
  2. Skrop dressingiem (olej lniany wymieszaj w słoiczku razem z musztardą, sokiem z cytryny i syropem z agawy lub miodem. W razie potrzeby możesz dodać więcej syropu/miodu).

Sałatka z wędzonym łososiem, halloumi i dressingiem z olejem lnianym to pomysł na pyszne i sycące śniadanie bądź posiłek do pracy. Jeśli chcesz wpakować ją do pudełka, sos przelej do osobnego pojemniczka i polej składniki przed zjedzeniem.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00