Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:490 kcal \ B-15 g \ W-8 g \ T-18 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Rukola – 4 garście (80 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (180 g)
- Czerwona cebula – 1/2 sztuki (50 g)
- Kukurydza konserwowa – 4 łyżki (60 g)
- Ser halloumi – 1/2 opakowania (110 g)
- Łosoś wędzony na gorąco – 1 opak. (125 g)
- Olej lniany zimnotłoczony – 3 łyżki (30 g)
- Musztarda francuska – 1 łyżeczka (10 g)
- Musztarda rosyjska – 1/2 łyżeczki (5 g)
- Sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
- Syrop z agawy – 1 łyżeczka (8 g)
- Pestki dyni – 1 łyżeczka (5 g)
- Nasiona słonecznika – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Halloumi zgrilluj na patelni. Wszystkie składniki oczyść, pokrój i poukładaj na talerzach. Dopraw solą i pieprzem, posyp podprażonymi na patelni pestkami dyni i nasionami słonecznika.
- Skrop dressingiem (olej lniany wymieszaj w słoiczku razem z musztardą, sokiem z cytryny i syropem z agawy lub miodem. W razie potrzeby możesz dodać więcej syropu/miodu).
Sałatka z wędzonym łososiem, halloumi i dressingiem z olejem lnianym to pomysł na pyszne i sycące śniadanie bądź posiłek do pracy. Jeśli chcesz wpakować ją do pudełka, sos przelej do osobnego pojemniczka i polej składniki przed zjedzeniem.