Wskazówki
25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 408 kcal \ B-26 g \ T-18 g \ W-36 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 132 kcal \ B-8 g \ T-6 g \ W-11 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (400 g)
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- curry – 1/2 łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- seler konserwowy – 1 opakowanie (170 g)
- cebula czerwona – 1 sztuka (50 g)
- kukurydza konserwowa – 1 opak. (150 g)
- ananas, plastry w soku – 8 plastrów (240 g)
- żurawina, suszona – 2 garście (60 g)
- pietruszka, natka – 2 łyżki (24 g)
- słonecznik, nasiona – 2 łyżki (20 g)
- jogurt naturalny – 2 łyżki (50 g)
- majonez – 2 łyżki (60 g)
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Mięso pokrój na niewielkie kawałki, dopraw i podsmaż na oliwie. Odstaw do przestudzenia.
- Seler konserwowy odsącz i wrzuć do miski. Dodaj pokrojoną drobno czerwoną cebulę, kukurydzę konserwową, pokrojonego na kawałki ananasa z soku, suszoną żurawinę, posiekaną natkę pietruszki i nasiona słonecznika podprażone na patelni.
- Przygotuj sos: wymieszaj majonez, jogurt naturalny oraz pieprz. Polej składniki znajdujące się w misce. Wymieszaj dokładnie.
- Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach.
Sałatka z selerem konserwowym, żurawiną i ananasem to danie, które świetnie pasuje na każdą okazję. Możesz ją podać na Święta jak i na co dzień.