Sałatka z Kuskusem i Szparagami

5/5 - (Ocen: 1)
Sałatka z kuskusem i szparagami

Wskazówki

15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 584 kcal \ B-16 g \ T-36 g \ W-45 g \ BŁ-10 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 139 kcal \ B-4 g \ T-9 g \ W-11 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Kasza kuskus – 1/2 szklanki (85 g)
  • Suszone pomidory z czosnkiem-1/2 łyżeczki
  • Suszone pomidory w oleju – 6 plastrów (60 g)
  • Awokado – 1 sztuka (140 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • Ser sałatkowy np. Favita – 1/4 opak. (70 g)
  • Szparagi – 1/2 pęczka (250 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Kaszę wymieszaj z suszonymi pomidorami z czosnkiem (chodzi o taką suszoną przyprawę), solą i pieprzem. Zalej wrzątkiem i odstaw.
  2. Szparagi pokrój na kawałki i podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Dopraw solą, pieprzem i chili.
  3. Pozostałe składniki pokrój, dodaj do napęczniałej kaszy i wymieszaj dokładnie.
  4. Nasiona słonecznika podpraż i dorzucić do sałatki.
  5. Skrop oliwą lub olejem lnianym i ewentualnie dopraw dodatkowo do smaku.

Sałatka z kuskusem i szparagami fantastycznie sprawdzi się jako danie do pudełka. Możesz ją zabrać do pracy, zapakować dziecku do szkoły, bądź po prostu zjeść ją w ramach śniadania lub kolacji. Aby danie było bardziej odżywcze, kaszę kuskus możesz wymienić na kaszę jaglaną.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz