Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 584 kcal \ B-16 g \ T-36 g \ W-45 g \ BŁ-10 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 139 kcal \ B-4 g \ T-9 g \ W-11 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Kasza kuskus – 1/2 szklanki (85 g)
- Suszone pomidory z czosnkiem-1/2 łyżeczki
- Suszone pomidory w oleju – 6 plastrów (60 g)
- Awokado – 1 sztuka (140 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Ser sałatkowy np. Favita – 1/4 opak. (70 g)
- Szparagi – 1/2 pęczka (250 g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Kaszę wymieszaj z suszonymi pomidorami z czosnkiem (chodzi o taką suszoną przyprawę), solą i pieprzem. Zalej wrzątkiem i odstaw.
- Szparagi pokrój na kawałki i podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Dopraw solą, pieprzem i chili.
- Pozostałe składniki pokrój, dodaj do napęczniałej kaszy i wymieszaj dokładnie.
- Nasiona słonecznika podpraż i dorzucić do sałatki.
- Skrop oliwą lub olejem lnianym i ewentualnie dopraw dodatkowo do smaku.
Sałatka z kuskusem i szparagami fantastycznie sprawdzi się jako danie do pudełka. Możesz ją zabrać do pracy, zapakować dziecku do szkoły, bądź po prostu zjeść ją w ramach śniadania lub kolacji. Aby danie było bardziej odżywcze, kaszę kuskus możesz wymienić na kaszę jaglaną.