Wskazówki
25 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 486 kcal \ B-28 g \ T-29 g \ W-27 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 166 kcal \ B-10 g \ T-10 g \ W-9 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (300 g)
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- curry – 1/2 łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- seler naciowy – 2 sztuki (120 g)
- żurawina, suszona – 2 łyżki (40 g)
- ananas, plastry w soku – 5 sztuk (200 g)
- cebula czerwona – 1/2 sztuki (30 g)
- ser cheddar, tarty – 2 garście (40 g)
- orzechy włoskie – 1 garść (30 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżka (6 g)
- majonez – 2 łyżki (60 g)
- jogurt naturalny – 2 łyżki (40 g)
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Mięso pokrój na niewielkie kawałki, dopraw papryką słodką, ostrą, curry, solą, pieprzem i podsmaż na oliwie. Odstaw do przestudzenia, a następnie przełóż do miski.
- Seler naciowy pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do kurczaka. Dodaj suszoną żurawinę, pokrojonego na kawałki i odsączonego z soku ananasa, pokrojoną drobno czerwoną cebulę, starty ser i podprażone orzechy.
- Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym oraz pieprzem. Polej składniki znajdujące się w misce.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj dokładnie.
- Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy smaki się „przegryzą”.
Sałatka z kurczakiem, selerem, żurawiną i ananasem świetnie sprawdzi się jako danie na świąteczny stół, ale nie tylko. Spróbuj!