
Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z sosem: 418 kcal \ B-26 g \ T-24 g \ W-22 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez sosu: 293 kcal \ B-26 g \ T-13 g \ W-16 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (200 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Curry – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – do smaku
- Sól – do smaku
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (6 g)
- Sałata rzymska – 1 główka (70 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Awokado – 1 sztuka (100 g)
- Cebula czerwona – 1/4 sztuki (40 g)
- Kukurydza konserwowa – 1/2 szklanki (90 g)
- Papryczka jalapeno zielona – 2 łyżki (30 g)
Sos
- Dressing miodowo-musztard. – 6 łyżek (60 g)
Przygotowanie
- Kurczaka oczyść i pokrój na małe kawałki. Dopraw papryką, curry, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż mięso. Odstaw.
- Sałatę porwij lub pokrój na kawałki i wyłóż na talerze. Pomidorki poprzekrajaj, awokado pokrój na plasterki, cebulę w piórka. Jalapeno i kukurydzę odsącz i dorzuć do pozostałych składników.
- Całość skrop dressingiem miodowo-musztardowym.
Sałatka z kurczakiem i awokado z dressingiem miodowo-musztardowym to propozycja na pyszny lunch do pracy, lekką kolację lub śniadanie. Zasmakuje każdemu. Jeśli chcesz zabrać ją do pracy, dressing przelej do małej buteleczki lub słoiczka i dodaj go chwilę przed podaniem. Dzięki temu sałata „nie oklapnie”.