Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
329 kcal \ B-27 g \ W-21 g \ T-16 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 200 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
- Sałata lodowa – 200 g (1/2 główki)
- Ananas w puszce – 120 g (4 plastry)
- Majonez – 20 g (1 łyżka)
- Jogurt naturalny – 50 g (2 łyżki)
- Słonecznik łuskany – 20 g (2 łyżki)
- Pieprz – 1 szczypta
- Papryka słodka – 1/3 łyżeczki
- Przyprawa curry – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
Mięso oczyścić, pokroić w kostę i doprawić papryką, curry i odrobiną soli. Na patelni rozpuścić masło klarowane (można wymienić na oliwę) i podsmażyć kurczaka. Odstawić do przestudzenia. Sałatę lodową opłukać, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać razem z sosem. Posypać nasionami słonecznika podprażonymi na patelni.