Sałatka z kurczakiem, gruszką i serem pleśniowym

4.2/5 - (Ocen: 9)
Sałatka z kurczakiem, gruszką i serem pleśniowym

Wskazówki

20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 386 kcal \ B-26 g \ T-25 g \ W-14 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 167 kcal \ B-11 g \ T-11 g \ W-6 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (250 g)
  • masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
  • gruszka – 1 sztuka (180 g)
  • ser pleśniowy lazur – 1 kawałek (80 g)
  • roszponka – 4 garście (100 g)
  • orzechy włoskie – 2 łyżki (30 g)
  • oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • miód – 1 łyżeczka (12 g)
  • musztarda – 1 łyżeczka (8 g)
  • sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
  • pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Mięso oczyść, pokrój na kawałki, dopraw delikatnie wedle uznania (ja najczęściej dodaję sól, pieprz, słodką paprykę i zioła) i przesmaż. Wystudź.
  2. Gruszkę pokrój na plasterki, ser w kostkę. Roszponkę dokładnie umyj i ułóż na półmisku.
  3. Na wierzchu poukładaj kawałki kurczaka, ser pleśniowy oraz kawałki gruszki. Posyp orzechami i skrop dressingiem z oliwy, miodu, musztardy i soku z cytryny. Dopraw pieprzem.
Sałatka z kurczakiem, gruszką i serem pleśniowym to taki klasyk, który sprawdzi się zarówno jako sałatka „imprezowa” jak i do lunchboxa lub na lekką kolację.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.2/5 - (Ocen: 9)

6 komentarzy do “Sałatka z kurczakiem, gruszką i serem pleśniowym”

Dodaj komentarz