Wskazówki
20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 386 kcal \ B-26 g \ T-25 g \ W-14 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 167 kcal \ B-11 g \ T-11 g \ W-6 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (250 g)
- masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
- gruszka – 1 sztuka (180 g)
- ser pleśniowy lazur – 1 kawałek (80 g)
- roszponka – 4 garście (100 g)
- orzechy włoskie – 2 łyżki (30 g)
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- miód – 1 łyżeczka (12 g)
- musztarda – 1 łyżeczka (8 g)
- sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
- Mięso oczyść, pokrój na kawałki, dopraw delikatnie wedle uznania (ja najczęściej dodaję sól, pieprz, słodką paprykę i zioła) i przesmaż. Wystudź.
- Gruszkę pokrój na plasterki, ser w kostkę. Roszponkę dokładnie umyj i ułóż na półmisku.
- Na wierzchu poukładaj kawałki kurczaka, ser pleśniowy oraz kawałki gruszki. Posyp orzechami i skrop dressingiem z oliwy, miodu, musztardy i soku z cytryny. Dopraw pieprzem.
Sałatka z kurczakiem, gruszką i serem pleśniowym to taki klasyk, który sprawdzi się zarówno jako sałatka „imprezowa” jak i do lunchboxa lub na lekką kolację.
Robiłam kilka dni temu, super! Nie miałam niebieskiego sera, ale zwykły cammembert pasował
Tak, ze zwykłym cammembertem też robię 🙂
Czy poda ilość składników jest na trzy porcje czy jedną?
Na trzy małe porcje 😉
Witam, czy zamiast miodu mogę dodać syrop klonowy?
Oczywiście 🙂