Wskazówki
40+15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 504 kcal \ B-14 g \ T-33 g \ W-34 g \ BŁ-11 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 99 kcal \ B-3 g \ T-7 g \ W-7 g \ BŁ-2 g
Składniki
- dynia piżmowa – 1 mała sztuka (500 g)
- burak gotowany – 3 małe sztuki (210 g)
- ser feta – 1/2 kostki (100 g)
- rukola – 4 garście (80 g)
- granat – 1/2 sztuki (50 g)
- orzechy włoskie – 1 garść
Sos
- oliwa – 4 łyżki (40 g)
- sok z cytryny – 2 łyżki (16 g)
- miód – 1 łyżka (20 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Dynię pokrój na mniejsze kawałki i upiecz razem z burakami (200C ok, 40 minut). Ostudź i pokrój w kostkę. Ser również pokrój w kostkę, z granatu wyciągnij pestki, orzechy podpraż na patelni.
- Rukolę porządnie wypłucz i ułóż na talerzach. Dołóż pokrojone warzywa, ser feta, pestki granatu oraz orzechy.
- W słoiczku wymieszaj składniki na sos i skrop sałatkę. Smacznego!
Sałatka z dynią, burakami i serem feta to pomysł na pyszny jesienny posiłek. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają, a sos miodowo-cytrynowy dopełnia całości. Spróbuj koniecznie!
Sałatka zrobila furorę na stole urodzinowym. Pięknie się prezentuje, smakuje wyśmienicie. Gorąco polecam!!@
Bardzo się cieszę 🙂
Jak najszybciej wypróbuję!!! Wygląda bardzo apetycznie
Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂