Sałatka z Dynią

5/5 - (Ocen: 3)
Sałatka z dynią

Wskazówki

40+15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 504 kcal \ B-14 g \ T-33 g \ W-34 g \ BŁ-11 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 99 kcal \ B-3 g \ T-7 g \ W-7 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • dynia piżmowa – 1 mała sztuka (500 g)
  • burak gotowany – 3 małe sztuki (210 g)
  • ser feta – 1/2 kostki (100 g)
  • rukola – 4 garście (80 g)
  • granat – 1/2 sztuki (50 g)
  • orzechy włoskie – 1 garść

Sos

  • oliwa – 4 łyżki (40 g)
  • sok z cytryny – 2 łyżki (16 g)
  • miód – 1 łyżka (20 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i upiecz razem z burakami (200C ok, 40 minut). Ostudź i pokrój w kostkę. Ser również pokrój w kostkę, z granatu wyciągnij pestki, orzechy podpraż na patelni.
  2. Rukolę porządnie wypłucz i ułóż na talerzach. Dołóż pokrojone warzywa, ser feta, pestki granatu oraz orzechy.
  3. W słoiczku wymieszaj składniki na sos i skrop sałatkę. Smacznego!

Sałatka z dynią, burakami i serem feta to pomysł na pyszny jesienny posiłek. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają, a sos miodowo-cytrynowy dopełnia całości. Spróbuj koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 3)

4 komentarze do “Sałatka z Dynią”

Dodaj komentarz