Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 287 kcal \ B-12 g \ T-17 g \ W-20 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Rukola – 4 garście (80 g)
- Burak gotowany – 4 sztuki (480 g)
- Ocet balsamiczny – 1 łyżka (6 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
- Ser kozi, miękki – 1/3 opakowania (60 g)
- Orzechy włoskie – 1 garść (20 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Buraki (takie gotowe można kupić w Lidlu lub Biedronce) pokrój na plasterki.
- Rukolę przepłucz pod bieżącą wodą i wyłóż na talerzu. Na wierzchu ułóż buraki, posyp pokruszonym serem kozim i orzechami.
- Skrop oliwą wymieszaną z octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem.
Sałatka z burakiem, serem kozim i orzechami to smaczny pomysł na szybkie i pyszne danie imprezowe. Świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja.