
Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 504 kcal \ B-13 g \ T-36 g \ W-30 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 106 kcal \ B-3 g \ T-7 g \ W-6 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Rukola – 4 garście (80 g)
- Burak gotowany – 3 sztuki (360 g)
- Awokado – 1 sztuka (140 g)
- Pomarańcza – 1 sztuka (240 g)
- Ser sałatkowy – 1/3 opakowania (90 g)
- Orzechy włoskie – 1 garść (20 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
- Na talerzach ułóż przepłukaną rukolę, buraki i awokado pokrój na kawałki, ułóż na sałacie.
- Ser pokrój w kostkę i rozrzuć na burakach i awokado. Następnie dołóż kawałki pomarańczy.
- Dopraw pieprzem, posyp podprażonymi orzechami i skrop oliwą (można ją wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i odrobiną musztardy).
Sałatka z burakami, awokado i pomarańczą to pomysł na przepyszne, lekkie i bardzo odżywcze danie.