
Wskazówki
20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 459 kcal \ B-21 g \ T-28 g \ W-24 g \ BŁ-14 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 115 kcal \ B-5 g \ T-7 g \ W-6 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Bób – 6 garści (500 g)
- Awokado – 1 sztuka (140 g)
- Czerwona cebula – 1 sztuka (120 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Suszone pomidory w oleju – 6 plastrów (60 g)
- Ser sałatkowy a’la feta – 1/2 opak. (135 g)
- Słonecznik, nasiona – 2 łyżki (20 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
- Bób ugotuj w osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą i obierz.
- Awokado i ser sałatkowy pokrój w kostkę, cebulę posiekaj dość drobno. Pomidorki poprzekrajaj, suszone pomidory pokrój w paski.
- Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw pieprzem i skrop oliwą. Wymieszaj z podprażonym na patelni słonecznikiem.
Sałatka z bobem, awokado i pomidorami sprawdzi się zarówno jako pyszne i odżywcze śniadanie, posiłek do pracy, jak i sałatka na kolację.
bób przy io piszą że nie wolno 🙂 aczkolwiek to jedyne posilki na tej stronie ktore z checia bym jadła. Tyle dietetyków i diety rzucane w kąt bo jestem wybredna co do posiłków a tu widze mega smaczne propozycje 🙂
Z bobem jest tak samo jak z ziemniakami (pisałam o tym w poprzednim komentarzu). Można je zjeść, ale trzeba go dobrze wkomponować w posiłek. Tu mamy źródło tłuszczu: awokado, oliwa, nasiona słonecznika, które obniżają łg posiłku. Dodatkowo jest też źródło białka (ser feta 🙂 ). Także można jeść na zdrowie 🙂