Sałatka z batatem i komosą ryżową (quinoa)

5/5 - (Ocen: 2)
Sałatka z batatem i komosą ryżową (quinoa)

Wskazówki

60 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
285 kcal \ B-8 g \ W-51 g \ T-7 g \ BŁ-8 g

Składniki

  • Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
  • Rukola – 40 g (2 garści)
  • Granat – 180 g (1 sztuka)
  • Orzechy włoskie – 15 g (1 łyżka)
  • Komosa ryżowa – 100 g (1 porcja)
  • Bataty – 500 g (2 sztuki)
  • Cebula czerwona – 52 g (1/2 sztuki)
  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Bataty obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą z oliwek. Doprawić papryką ostrą, słodką i rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 30-40 min w 180C. Komosę bardzo dokładnie wypłukać, przelać wodą. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Cebulę pokroić drobno. W dużej misce wymieszać upieczone bataty, komosę, cebulę oraz rukolę (można ją porwać na mniejsze kawałki). Dodać ziarenka granatu i orzechy. Sokiem z limonki skropić sałatkę. Oprószyć pieprzem.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

2 komentarze do “Sałatka z batatem i komosą ryżową (quinoa)”

Dodaj komentarz