Wskazówki
20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 399 kcal \ B-16 g \ T-16 g \ W-46 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 163 kcal \ B-7 g \ T-6 g \ W-19 g \ BŁ-3 g
Składniki
- szpinak, świeży – 2 garście (60 g)
- makaron pełnoziarnisty – 2 szklanki (180 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (300 g)
- cebula czerwona – 1 kawałek (15 g)
- awokado – 1/2 sztuki (70 g)
- suszone pomidory – 4 sztuki (40 g)
- szynka szwarcwaldzka – 3 plastry (36 g)
- oliwa z suszonych pomidorów – 2 łyżki (20 g)
- ser grana padano, tarty – 1 łyzka (15 g)
Przygotowanie
- Makaron ugotuj al dente.
- Szynkę pokrój na kawałki, wrzuć na rozgrzaną patelnię i lekko obsmaż. Mają powstać delikatnie chrupiące „chipsy”.
- Szpinak posiekaj drobno, cebulkę, pomidory suszone i awokado pokój na kawałki, pomidorki koktajlowe poprzekrajaj.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj ser i wymieszaj ponownie.
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i awokado to pomysł na ekspresowy lunch, kolację lub nawet lekki obiad. Chipsy z szynki fantastycznie tu pasują 🙂 Sprawdź koniecznie!