Sałatka Makaronowa z Suszonymi Pomidorami i Awokado

5/5 - (Ocen: 2)
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i awokado

Wskazówki

20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 399 kcal \ B-16 g \ T-16 g \ W-46 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 163 kcal \ B-7 g \ T-6 g \ W-19 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • szpinak, świeży – 2 garście (60 g)
  • makaron pełnoziarnisty – 2 szklanki (180 g)
  • pomidorki koktajlowe – 2 garście (300 g)
  • cebula czerwona – 1 kawałek (15 g)
  • awokado – 1/2 sztuki (70 g)
  • suszone pomidory – 4 sztuki (40 g)
  • szynka szwarcwaldzka – 3 plastry (36 g)
  • oliwa z suszonych pomidorów – 2 łyżki (20 g)
  • ser grana padano, tarty – 1 łyzka (15 g)

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Szynkę pokrój na kawałki, wrzuć na rozgrzaną patelnię i lekko obsmaż. Mają powstać delikatnie chrupiące „chipsy”.
  3. Szpinak posiekaj drobno, cebulkę, pomidory suszone i awokado pokój na kawałki, pomidorki koktajlowe poprzekrajaj.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj ser i wymieszaj ponownie.

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i awokado to pomysł na ekspresowy lunch, kolację lub nawet lekki obiad. Chipsy z szynki fantastycznie tu pasują 🙂 Sprawdź koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz