Wskazówki
25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 399 kcal \ B-18 g \ T-21 g \ W-34 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 180 kcal \ B-8 g \ T-9 g \ W-16 g \ BŁ-2 g
Składniki
- makaron pełnoziarnisty – 1 szklanka (80 g)
- rukola – 2 garście (40 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (180 g)
- ser mozzarella, mini – 6 sztuk (62 g)
- suszone pomidory w oleju – 5 sztuk (40 g)
- pesto z bazylii – 1 łyżka (20 g)
- pieprz – do smaku
- słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie
Makaron ugotuj al dente. Słonecznik podpraż na patelni. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dopraw, skrop oliwą i wymieszaj. Zjedz od razu lub zapakuj do pudełka (jeśli sałatkę chcesz zjeść za kilka godzin, oliwę dodaj dopiero przed spożyciem).
Sałatka makaronowa z pesto i mozzarellą to posiłek idealny do lunchboxa. Zrobisz go ekspresowo! Do takiej sałatki możesz dodać dowolne warzywa czy inne dodatki i zawsze będzie smakować.