Sałatka a’la Nicejska

5/5 - (Ocen: 2)
Sałatka a'la nicejska

Wskazówki

20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z sosem: 467 kcal \ B-27 g \ T-35 g \ W-11 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Sałata lodowa – 1/2 sztuki (200 g)
  • Cebula czerwona – 1/2 sztuki (60 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • Jajo – 4 sztuki (200 g)
  • Oliwki zielone – 10 sztuk (30 g)
  • Oliwki czarne – 10 sztuk (30 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka (100 g)
  • Fasolka szparagowa – 1/2 szklanki (65 g)

Sos

  • Musztarda – 1 łyżeczka (10 g)
  • Ocet jabłkowy – 3 łyżki (20 g)
  • Sok z cytryny – 3 łyżki (20 g)
  • Oliwa czosnkowa – 2 łyżki (20 g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Sos: wszystkie składniki przełóż do słoiczka i energicznie wymieszaj.
  2. Sałatę umyj, porwij na mniejsze kawałki i wyłóż na talerze. Cebulę pokrój w piórka. Fasolkę ugotuj al’dente.
  3. Jajka ugotuj na półtwardo, a następnie obierz i poprzekrajaj.
  4. Pomidorki koktajlowe poprzekrajaj, oliwki pokrój na plasterki lub połówki. Tuńczyka odsącz.
  5. Wszystkie składniki ułóż na sałacie i polej sosem. Smacznego!

Sałatka a’la nicejska to jedna z pyszniejszych sałatek. Do tego jest bardzo kolorowa i sycąca. Sprawdzi się jako śniadanie, lunch lub lekka kolacja.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz