
Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z sosem: 467 kcal \ B-27 g \ T-35 g \ W-11 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Sałata lodowa – 1/2 sztuki (200 g)
- Cebula czerwona – 1/2 sztuki (60 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Jajo – 4 sztuki (200 g)
- Oliwki zielone – 10 sztuk (30 g)
- Oliwki czarne – 10 sztuk (30 g)
- Tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka (100 g)
- Fasolka szparagowa – 1/2 szklanki (65 g)
Sos
- Musztarda – 1 łyżeczka (10 g)
- Ocet jabłkowy – 3 łyżki (20 g)
- Sok z cytryny – 3 łyżki (20 g)
- Oliwa czosnkowa – 2 łyżki (20 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Sos: wszystkie składniki przełóż do słoiczka i energicznie wymieszaj.
- Sałatę umyj, porwij na mniejsze kawałki i wyłóż na talerze. Cebulę pokrój w piórka. Fasolkę ugotuj al’dente.
- Jajka ugotuj na półtwardo, a następnie obierz i poprzekrajaj.
- Pomidorki koktajlowe poprzekrajaj, oliwki pokrój na plasterki lub połówki. Tuńczyka odsącz.
- Wszystkie składniki ułóż na sałacie i polej sosem. Smacznego!
Sałatka a’la nicejska to jedna z pyszniejszych sałatek. Do tego jest bardzo kolorowa i sycąca. Sprawdzi się jako śniadanie, lunch lub lekka kolacja.