Rozgrzewająca Zupa z Tortellini i Szpinakiem

5/5 - (Ocen: 1)
Rozgrzewająca zupa z tortellini i szpinakiem

Wskazówki

20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 513 kcal \ B-25 g \ T-22 g \ W-52 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 85 kcal \ B-4 g \ T-4 g \ W-9 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • tortellini, świeże z ricottą i szpin.-1op.(400 g)
  • cebula – 1 sztuka (120 g)
  • czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • suszone pomidory w oleju – 5 sztuk (50 g)
  • pomidory krojone w puszce – 1 opak. (400 g)
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka (25 g)
  • rosół – 4 szklanki (800 g)
  • suszone pomidory z czosnkiem-2 łyżecz.(8 g)
  • oregano – 1 łyżeczka (4 g)
  • papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • pieprz – do smaku
  • papryka czerwona – 2 sztuki (250 g)
  • pomidorki koktajlowe – 1 garść (100 g)
  • szpinak, świeży – 4 garście (100 g)
  • śmietanka 30% – 1/2 opakowania (100 g)
  • miód – 1 łyżeczka (12 g)
  • ser grana padano, tarty – 1 łyżka (10 g)

Przygotowanie

  1. Papryki poprzekrajaj, usuń gniazda nasienne i upiecz. Obierz ze skórki. Możesz ten etap pominąć, ale uwierz, że pieczona papryka świetnie wpływa na smak!
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoją w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone suszone pomidory, a następnie koncentrat, pomidory drobno krojone z puszki oraz bulion.
  4. Dodaj przyprawy, pomidorki koktajlowe, paprykę i gotuj 5 minut.
  5. Dorzuć świeży szpinak oraz SUROWE tortellini. Dolej śmietankę i dodaj miód (podbija smak pomidorów). Gotuj jeszcze chwilę.
  6. Podawaj ze startym serem.

Rozgrzewająca zupa tortellini ze szpinakiem to ekspresowe danie, które z pewnością Cię zachwyci! Nie tylko smakuje, ale też syci. Spróbuj koniecznie.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz