Wskazówki
20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 513 kcal \ B-25 g \ T-22 g \ W-52 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 85 kcal \ B-4 g \ T-4 g \ W-9 g \ BŁ-1 g
Składniki
- tortellini, świeże z ricottą i szpin.-1op.(400 g)
- cebula – 1 sztuka (120 g)
- czosnek – 2 ząbki (10 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- suszone pomidory w oleju – 5 sztuk (50 g)
- pomidory krojone w puszce – 1 opak. (400 g)
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka (25 g)
- rosół – 4 szklanki (800 g)
- suszone pomidory z czosnkiem-2 łyżecz.(8 g)
- oregano – 1 łyżeczka (4 g)
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
- pieprz – do smaku
- papryka czerwona – 2 sztuki (250 g)
- pomidorki koktajlowe – 1 garść (100 g)
- szpinak, świeży – 4 garście (100 g)
- śmietanka 30% – 1/2 opakowania (100 g)
- miód – 1 łyżeczka (12 g)
- ser grana padano, tarty – 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie
- Papryki poprzekrajaj, usuń gniazda nasienne i upiecz. Obierz ze skórki. Możesz ten etap pominąć, ale uwierz, że pieczona papryka świetnie wpływa na smak!
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoją w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone suszone pomidory, a następnie koncentrat, pomidory drobno krojone z puszki oraz bulion.
- Dodaj przyprawy, pomidorki koktajlowe, paprykę i gotuj 5 minut.
- Dorzuć świeży szpinak oraz SUROWE tortellini. Dolej śmietankę i dodaj miód (podbija smak pomidorów). Gotuj jeszcze chwilę.
- Podawaj ze startym serem.
Rozgrzewająca zupa tortellini ze szpinakiem to ekspresowe danie, które z pewnością Cię zachwyci! Nie tylko smakuje, ale też syci. Spróbuj koniecznie.