Wskazówki
15 minut 1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
467 kcal \ B-31 g \ W-51 g \ T-22 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Mleko kokosowe – 30 g (3 łyżki)
- Kakao niesłodzone – 5 g (1 łyżeczka)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Ekstrakt waniliowy – 1 g (kilka kropel)
- Mąka gryczana – 40 g (4 łyżki)
- Ser twarogowy półtłusty – 60 g (1 porcja)
- Truskawki – 80 g (1 porcja)
- Erytrytol – 10 g (2 łyżeczki)
Przygotowanie
Jaja zmiksować z mlekiem kokosowym (używam Real Thai), kakao, łyżeczką erytrytolu i ekstraktem waniliowym (najlepiej domowym), mąką gryczaną (albo jaglaną). Patelnię rozgrzać, delikatnie natłuścić. Smażyć pod przykryciem z obu stron. Placek wystudzić, posmarować *serkiem. Podawać np. z cząstkami truskawek (świeże można też dodać do środka).
*Serek: twaróg zmiksować z łyżeczką erytrolu i truskawkami (można mocniej dosłodzić).