Wskazówki
60 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
343 kcal \ B-43 g \ W-4 g \ T-17 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 600 g (4 porcje)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Mozzarella – 125 g (1 kulka)
- Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
- Boczek wędzony – 60 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Pieprz – 1 szczypta
- Bazylia świeża – kilka listków
Przygotowanie
W filetach zrobić kieszonki. Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć środek mięsa. Doprawić papryką i pieprzem. Do środka włożyć kawałki mozzarelli, bazylię oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Filety zawinąć w cieniutkie plasterki boczku (lub szynkę parmeńską). Dodatkowo można je zabezpieczyć wykałaczkami. Przesmażyć na maśle (po 1 minucie z każdej strony). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko nasmarowanym oliwą. Piec przez 30 min. w piekarniku nagrzanym na 200C. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami, ulubioną kaszą bądź ryżem oraz porcją warzyw.
Bardzo smaczne są!
Cieszę się 😉