Wskazówki
60 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
278 kcal \ B-43 g \ W-7 g \ T-10 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Brokuły – 250 g (1/2 sztuki)
- Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Ser feta – 50 g (1/4 kostki)
- Gałka muszkatołowa – 1 g (1 szczypta)
- Filet z kurczaka – 600 g (4 porcje)
- Szynka parmeńska – 80 g (8 plasterków)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Papryka słodka – 2 g (1/2 łyżeczki)
- Papryka ostra – 2 g (1/3 łyżeczki)
Przygotowanie
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować. Pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę i dodać brokuła. Dorzucić ser feta i lekko podgrzać (aż ser się roztopi). Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wymieszać.
Mięso oczyścić z błonek, przekroić wzdłuż na cieńsze płaty i każdy z kawałków rozbić tłuczkiem. Na desce (folii lub papierze do pieczenia) rozłożyć plasterki szynki parmeńskiej. Kurczaka ułożyć na szynce, doprawić solą, pieprzem, papryką, natrzeć czosnkiem startym na tarce. Wyłożyć brokułowy farsz. Całość zawinąć dość ciasno (uważać, by farsz nie wypadał na boki). Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200C, a później zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (pieczonymi ziemniaczkami, ulubioną kaszą bądź ryżem oraz porcją warzyw).