
Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
685 kcal \ B-40 g \ W-20 g \ T-55 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
- Olej kokosowy – 10 g (1 łyżeczka)
- Papryczka chili – 20 g (1 sztuka)
- Imbir świeży – 2 cm kawałek
- Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
- Mleko kokosowe – 400 g (2 szklanki)
- Filet z kurczaka – 300 g (2 porcje)
- Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
- Sos rybny – 20 g (2 łyżki)
- Ksylitol – 5 g (1 łyżeczka)
- Szczypior – 10 g (2 łyżki)
Przygotowanie
W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną papryczkę chili (pozbyć się pestek), starty imbir i drobno pokrojoną dymkę. Podsmażać ok 3-5 minut. Do garnka dodać mleko kokosowe, dwie szklanki wody, pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Wymieszać. Dodać sos sojowy i rybny, sok z limonki i ksylitol. Gotować ok. 25 minut, mieszając co jakiś czas. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać na ciepło posypaną świeżym szczypiorkiem.
Witam, super blog i bardzo apetyczne przepisy. Mam jednak pytanie o szczegóły co go tego (jak i innych przepisów), Jak się ma polecany tutaj sos rybny, sos sojowy do hashimoto? Z tego co czytałam, to raczej nie poleca się tych produktów w tej chorobie, podobnie jak ksylitolu przy insulinooporności. Czy można te produkty jakoś zastapić, bez straty dla smaku?