Pyszna zupa krem z białych warzyw

4.2/5 - (Ocen: 4)
Pyszna zupa krem z białych warzyw

Wskazówki

30 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
213 kcal \ B-6 g \ W-20 g \ T-16 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Korzeń pietruszki – 80 g (2 sztuki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
  • Por – 100 g (1 kawałek)
  • Seler korzeniowy – 160 g (1/2 sztuki)
  • Kalafior – 400 g (1/2 główki)
  • Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
  • Mleko kokosowe – 110 g (1/2 szklanki)
  • Ziemniaki – 80 g (1 średnia sztuka)

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na tarce, białą część pora pokroić w plasterki. Zeszklić na maśle. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę selera, ziemniaka, pokrojoną w plasterki pietruszkę oraz różyczki kalafiora. Smażyć mieszając przez 2 minuty. Zalać bulionem (domowym), porządnie doprawić: solą, pieprzem, imbirem w proszku i gałką muszkatołową, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw przez około 15 minut. Zmiksować na krem, dodać *mleko kokosowe i jeszcze raz zagotować. Podawać z lekko podpieczonym boczkiem / szynką / pestkami / grzankami.
Jeśli tolerujesz laktozę możesz dodać 100 ml śmietanki.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.2/5 - (Ocen: 4)

8 komentarzy do “Pyszna zupa krem z białych warzyw”

Dodaj komentarz