Print Friendly, PDF & Email

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Wskazówki

1 godzina  4 porcje
1 porcja to: 359 kcal \ B-26 g \ W-12 g \ T-23 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Łopatka wieprzowa – 250 g (1 porcja)
  • Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
  • Indyk, filet z piersi – 250 g (1 kawałek)
  • Przyprawa papryka słodka – 3 g (1/2 łyżeczki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
  • Bulion domowy – 120 g (1/2 szklanki)
  • Passata pomidorowa – 300 g (1 porcja)
  • Kasza jaglana, ugotowana – 90 g (3 łyżki)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 łyżeczka
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Bazylia świeża – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Mięso zmielić. Cebulę i czosnek drobno pokroić, a następnie przesmażyć na łyżce masła klarowanego. Dodać do mięsa. Doprawić papryką, oregano, solą, pieprzem, sosem sojowym. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz jajo. Wyrobić rękoma. Zwilżonymi dłońmi formować pulpeciki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić drugą łyżkę masła i przesmażyć pulpety (obrócić kilka razy). Zalać bulionem domowym i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Wlać passatę pomidorową (przecier albo pomidory w puszce) i gotować przez 15-20 minut (na 10 min przed podaniem gotować bez przykrywki). Doprawić solą, pieprzem i świeżą bazylią. Podawać z makaronem / ziemniakami / ryżem.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Item added to cart.
0 items - 0,00