Wskazówki
60 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
359 kcal \ B-26 g \ W-12 g \ T-23 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Łopatka wieprzowa – 250 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
- Indyk, filet z piersi – 250 g (1 kawałek)
- Przyprawa papryka słodka – 3 g (1/2 łyżeczki)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
- Bulion domowy – 120 g (1/2 szklanki)
- Passata pomidorowa – 300 g (1 porcja)
- Kasza jaglana, ugotowana – 90 g (3 łyżki)
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz – 1 łyżeczka
- Oregano – 1 łyżeczka
- Bazylia świeża – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Mięso zmielić. Cebulę i czosnek drobno pokroić, a następnie przesmażyć na łyżce masła klarowanego. Dodać do mięsa. Doprawić papryką, oregano, solą, pieprzem, sosem sojowym. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz jajo. Wyrobić rękoma. Zwilżonymi dłońmi formować pulpeciki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić drugą łyżkę masła i przesmażyć pulpety (obrócić kilka razy). Zalać bulionem domowym i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Wlać passatę pomidorową (przecier albo pomidory w puszce) i gotować przez 15-20 minut (na 10 min przed podaniem gotować bez przykrywki). Doprawić solą, pieprzem i świeżą bazylią. Podawać z makaronem / ziemniakami / ryżem.