Wskazówki
Wskazówki
10 minut
12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 96 kcal \ B-11 g \ T-4 g \ W-6 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mięso mielone z kurczaka – 400 g
- Cebula – 120 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – 1/3 łyżeczki
- Pietruszka, natka – 12 g (1 łyżka)
- Koperek – 4 g (1 łyżka)
- Marchew – 70 g (1 sztuka)
- Jajo – 50 g (1 sztuka)
- Kasza manna – 36 g (3 łyżki)
- Rosół – 500 g (2 i 1/2 szklanki)
- Ziele angielskie – 3 sztuki
- Liść laurowy suszony – 2-3 sztuki
- Mąka ziemniaczana – 10 g (1 płaska łyżeczka)
- Mąka ryżowa – 7 g (1 łyżeczka)
Przygotowanie
- Marchew zetrzyj na tarce. Na maśle podsmaż cebulę.
- Mięso przełóż do miski, dorzuć marchew, cebulkę, jajo, natkę pietruszki, kaszę, łyżkę koperku, sól, pieprz. Całość wyrób przy pomocy dłoni.
- Formuj pulpeciki (najlepiej lekko nawilżyć dłonie, dzięki temu będą gładsze).
- Podsmaż z każdej strony na odrobinie tłuszczu.
- Podlej bulionem lub wodą, dopraw solą, pieprzem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 25-30 min.
- Pod koniec dodaj koperek i mąki wymieszane z odrobiną wody (dosłownie 3 łyżki wody). Zagotuj i poczekaj, aż sos delikatnie zgęstnieje. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pulpeciki drobiowe z marchewką w lekkim sosie są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom