Pulpeciki drobiowe z marchewką w lekkim sosie

2.8/5 - (Ocen: 5)
Pulpeciki drobiowe z marchewką w lekkim sosie

Wskazówki

Wskazówki

10 minut
12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 96 kcal \ B-11 g \ T-4 g \ W-6 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mięso mielone z kurczaka – 400 g
  • Cebula – 120 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 1/3 łyżeczki
  • Pietruszka, natka – 12 g (1 łyżka)
  • Koperek – 4 g (1 łyżka)
  • Marchew – 70 g (1 sztuka)
  • Jajo – 50 g (1 sztuka)
  • Kasza manna – 36 g (3 łyżki)
  • Rosół – 500 g (2 i 1/2 szklanki)
  • Ziele angielskie – 3 sztuki
  • Liść laurowy suszony – 2-3 sztuki
  • Mąka ziemniaczana – 10 g (1 płaska łyżeczka)
  • Mąka ryżowa – 7 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

  1. Marchew zetrzyj na tarce. Na maśle podsmaż cebulę.
  2. Mięso przełóż do miski, dorzuć marchew, cebulkę, jajo, natkę pietruszki, kaszę, łyżkę koperku, sól, pieprz. Całość wyrób przy pomocy dłoni.
  3. Formuj pulpeciki (najlepiej lekko nawilżyć dłonie, dzięki temu będą gładsze).
  4. Podsmaż z każdej strony na odrobinie tłuszczu.
  5. Podlej bulionem lub wodą, dopraw solą, pieprzem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 25-30 min.
  6. Pod koniec dodaj koperek i mąki wymieszane z odrobiną wody (dosłownie 3 łyżki wody). Zagotuj i poczekaj, aż sos delikatnie zgęstnieje. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pulpeciki drobiowe z marchewką w lekkim sosie są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

2.8/5 - (Ocen: 5)

Dodaj komentarz