Pulpeciki drobiowe z marchewką w lekkim sosie

2,3/5 - (Liczba ocen: 3)
Pulpeciki drobiowe z marchewką w lekkim sosie

Wskazówki

40 minut  12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
96 kcal \ B-11 g \ T-4 g \ W-6 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mięso mielone z kurczaka – 400 g
  • Cebula – 120 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 1/3 łyżeczki
  • Pietruszka, natka – 12 g (1 łyżka)
  • Koperek – 4 g (1 łyżka)
  • Marchew – 70 g (1 sztuka)
  • Jajo – 50 g (1 sztuka)
  • Kasza manna – 36 g (3 łyżki)
  • Rosół – 500 g (2 i 1/2 szklanki)
  • Ziele angielskie – 3 sztuki
  • Liść laurowy suszony – 2-3 sztuki
  • Mąka ziemniaczana – 10 g (1 płaska łyżeczka)
  • Mąka ryżowa – 7 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Marchew ścieramy na tarce. Na maśle podsmażamy cebulę. Mięso przekładamy do miski, dorzucamy marchew, cebulkę, jajo, natkę pietruszki, kaszę, łyżkę koperku, sól, pieprz. Całość wyrabiamy przy pomocy dłoni. Formujemy pulpeciki (najlepiej lekko nawilżyć dłonie, dzięki temu będą gładsze). Podsmażyć z każdej strony na odrobinie tłuszczu. Podlać bulionem lub wodą, doprawić solą, pieprzem. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 25-30 min. Pod koniec dodać koperek i mąki wymieszane z odrobiną wody (dosłownie 3 łyżki wody ). Zagotować i poczekać, aż sos delikatnie zgęstnieje. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

2,3/5 - (Liczba ocen: 3)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00