Wskazówki
60 minut 12 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
206 kcal \ B-3 g \ W-10 g \ T-19 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Orzechy włoskie – 30 g (2 łyżki)
- Nerkowce – 30 g (1 garść)
- Kakao niesłodzone – 5 g (1 łyżeczka)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 50 g (1 porcja)
- Wiórki kokosowe – 30 g (5 łyżek)
- Olej kokosowy – 40 g (2 łyżki)
- Miód – 25 g (1 łyżka)
- Mleko kokosowe – 400 g (1 porcja)
- Erytrytol – 15 g (3 łyżeczki)
- Nasiona chia – 40 g (4 łyżki)
- Maliny mrożone – 60 g (1 porcja)
- Agar – 5 g (1,5 łyżeczki)
- Syrop klonowy – 10 g (2 łyżeczki)
- Laska wanilii – 1 kawałek
Przygotowanie
Bardzo długo zastanawiałam się jaki spód tutaj przygotować. Z początku chciałam zmiksować orzechy z daktylami, ale okazało się że nie mamy ich w domu. Stwierdziłam, że spontanicznie powrzucam składniki do blendera i zobaczę co z tego wyjdzie (stąd też kakao i czekolada). Nie spodziewałam się, że to będzie tak pyszne!
Przygotowanie: Wiórki kokosowe i orzechy zblendować. Dodać kakao, rozpuszczoną czekoladę, olej kokosowy i płynny miód (a w wersji wegańsiej syrop klonowy lub daktylowy). Zmiksować ponownie i przelać do plastikowego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Mleko kokosowe przelać do garnuszka, dodać nasiona chia, syrop klonowy (lub inne słodzidło), erytrol, wanilię lub domowy ekstrakt waniliowy i zagotować. Dodać *agar (lub żelatynę) i gotować jeszcze około 2 minut. Masę wylać na spód w pojemniku i odstawić w chłodne miejsce. Wierzch można polać / pomazać musem z mrożonych malin (wystarczy je wrzucić do garnuszka, zalać odrobiną wody, zagotować i zblendować). Jak tylko masa przestygnie schować do lodówki.
*agar można zastąpić żelatyną (2 łyżeczki), ale warto pamiętać, że trzeba ją najpierw zalać odrobiną wody, aby napęczniała, a następnie dodać do garnuszka z mlekiem kokosowym (wymieszać dokładnie i już nie gotować).
Przepis na masę inspirowany był blogiem true taste hunters
To będzie moja pierwsza przygoda z agarem, mam nadzieję, że jest łatwiejszy od żelatyny … 😉 Jaki duży ma być ten pojemnik plastikowy?
Jest łatwiejszy 😀 Pojemnik miałam prostokątny, płaski 500×500 🙂