Wskazówki
35 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
550 kcal \ B-36 g \ W-37 g \ T-27 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Ziemniaki – 400g (5 sztuk)
- Oliwa – 20g (2 łyżki)
- Pstrąg łososiowy – 300 g (2 płaty)
- Cytryna – 4 plasterki
- Pomidorki koktajlowe – 200g (2 garście)
- Szparagi – 250g (pęczek)
- Tymianek – 1/3 łyżeczki
- Rozmaryn – 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Masło – 10g (1 kawałek)
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z oliwą (lub olejem), tymiankiem, rozmarynem i słodką papryką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 35 minut w 200C. Rybę opłukać, doprawić pieprzem, ewentualnie koperkiem, zawinąć w folię i na 15-20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków, wsadzić do piekarnika (dzięki temu ryba nie będzie sucha. Gdyby piekła się za długo, nie byłaby smaczna). W międzyczasie ugotować szparagi (ok 4 min.). Przed podaniem można je obłożyć kawałkami masła i posypać solą.
Witam. Mam pytanie. Czym można zastąpić pstrąga łososiowego żeby czas pieczenia pozostał ten sam?
Łososiem, dorszem 🙂