Pstrąg łososiowy pieczony z ziemniaczkami i szparagi

Oceń
Tradycyjne kotlety mielone

Wskazówki

35 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
550 kcal \ B-36 g \ W-37 g \ T-27 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Ziemniaki – 400g (5 sztuk)
  • Oliwa – 20g (2 łyżki)
  • Pstrąg łososiowy – 300 g (2 płaty)
  • Cytryna – 4 plasterki
  • Pomidorki koktajlowe – 200g (2 garście)
  • Szparagi – 250g (pęczek)
  • Tymianek – 1/3 łyżeczki
  • Rozmaryn – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Masło – 10g (1 kawałek)

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z oliwą (lub olejem), tymiankiem, rozmarynem i słodką papryką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 35 minut w 200C. Rybę opłukać, doprawić pieprzem, ewentualnie koperkiem, zawinąć w folię i na 15-20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków, wsadzić do piekarnika (dzięki temu ryba nie będzie sucha. Gdyby piekła się za długo, nie byłaby smaczna). W międzyczasie ugotować szparagi (ok 4 min.). Przed podaniem można je obłożyć kawałkami masła i posypać solą.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

2 komentarze do “Pstrąg łososiowy pieczony z ziemniaczkami i szparagi”

Dodaj komentarz