Print Friendly, PDF & Email

Psiankowate

Psiankowate - schemat

Psiankowate mogą nasilać objawy schorzeń takich jak zapalenie stawów, ścięgien, więzadeł, mięśni czy osteoporozy.
Większość z nich zawiera kwas szczawiowy, który hamuje wchłanianie wapnia. Dodatkowo psiankowate zawierają substancje chemiczne nazywane glikoalkaloidami (rośliny wytwarzają je aby odstraszyć zwierzęta chcące je zjeść).

  • solanina i chakonina – znajdują się w ziemniakach, zwłaszcza w zzieleniałych bulwach,
  • alfa-solanina – w bakłażanach,
  • solanadina – w papryczkach chilli,
  • tomatyna – w pomidorach.

Substancje te spożywane w większych ilościach powodują podrażnienie przewodu pokarmowego, prowadzą do cieknącego jelita, nadmiernej stymulacji układu odpornościowego, oraz wywołują stany zapalne. Glikoalkaloidy mają także wpływ na pracę naszego mózgu. Wiąże się to z zaburzeniami przemian acetylocholiny, która ma wpływ na ciśnienie krwi, częstość skurczów serca, skurczów mięśni gładkich, rozszerzanie i zwężanie naczyń krwionośnych oraz pracę wydzielniczą gruczołów.

Dlatego też przy wszelkich chorobach autoimmunologicznych, przewlekłych stanach bólowych, artretyzmie, chorobach stawów i drażliwym jelicie najlepiej zrezygnować ze spożycia warzyw psiankowatych.

Po okresie eliminacji warto wprowadzać po kolei poszczególne produkty i słuchać ciała – niektóre psianki mogą okazać się nie szkodliwe a inne bardzo problematyczne.

Do psiankowatych zaliczamy:

  • pomidory,
  • ziemniaki,
  • paprykę (w każdej formie, również przypraw – chili, cayenne),
  • bakłażan,
  • tytoń,
  • jagody Goji,
  • owoce miechunki.

E-book: Zdrowa dieta dla każdegoE-book: Zdrowa dieta dla każdego

49,99 zł

Chcesz zadbać o swoje zdrowie, ale nie masz pomysłów na zdrowe, smaczne i szybkie posiłki? Jeśli tak, to ten e-book jest dla Ciebie! Znajdziesz w nim 7-dniowy plan posiłków z 4 wariantami kaloryczności: 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal.

Przejdź do sklepu →

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaMagdaMaria Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Magda
Gość
Magda

To dotyczy chyba tylko warzyw surowych. Powyżej wymienione warzywa ugotowane (niektóre gotowane długi czas np pomidory) nie mają już/tracą wymienione (niepożądane) właściwości. Warto było by to dodać w artykule. Pozdrawiam.

Maria
Gość
Maria

Mam guzy na tarczycy pani doktor poleciła oprowadza a ponieważ jestem jusz po 6sciu poważnych operacjach nie miałam ochoty więc poszłam do innego endykronologa i on ku mojemu zadowoleniu powiedział ze to jest haszimoto i tego się nie operuje i nikt mi nie polecił żadnej diety tylko eutyrox 25 i nic więcej.Łyka jusz 10 lat lewy płat tarczycy ma w tej chwili jusz 80mn dusi mnie i od lekarza słyszę ze wszystko jest w normie proszę mi odpowiedzieć czy zeczywiście to to jest norma

Item added to cart.
0 items - 0,00