Wskazówki
90 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
206 kcal \ B-5 g \ W-4 g \ T-19 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 150 g (1 porcja)
- Woda z puszki/słoika po ciecierzycy – 150 g (1 puszka)
- Przyprawa chili – 1 szczypta
Przygotowanie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (przełożyć do miseczki umieszczonej w garnuszku z gorącą / gotującą się wodą). Mieszać do momentu aż się roztopi. Dodać chilli. Odstawić do lekkiego przestudzenia (czekolada powinna być nadal płynna).
Wodę z ciecierzycy wlać do miski i ubijać na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty (do uzyskania sztywnej piany). Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do pucharków i przyozdobić dowolnymi dodatkami.
Wodę z ciecierzycy można posłodzić ksylitolem / erytrolem w trakcie ubijania, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby (o ile lubicie gorzką czekoladę 🙂 ).
Witam! Czy dobrze rozumiem, że podane wartości odżywcze na tej stronie odnoszą się do jednej porcji a nie całości danego przepisu? Pozdrawiam 🙂
Dokładnie tak 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂
Czy moge zastąpić aquafabe z czerwonej fasoli? 🙂
Nie ryzykowałabym 🙂 Raz tak zrobiłam i wszystko wyrzuciłam do śmietnika 🙁 szkoda czekolady 😀
Witam!
Czy mus można przechować w lodówce na noc?
Można 🙂