Przepyszny mus czekoladowy z aquafabą

Oceń
Przepyszny mus czekoladowy z aquafabą

Wskazówki

90 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
206 kcal \ B-5 g \ W-4 g \ T-19 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 150 g (1 porcja)
  • Woda z puszki/słoika po ciecierzycy – 150 g (1 puszka)
  • Przyprawa chili – 1 szczypta

Przygotowanie

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (przełożyć do miseczki umieszczonej w garnuszku z gorącą / gotującą się wodą). Mieszać do momentu aż się roztopi. Dodać chilli. Odstawić do lekkiego przestudzenia (czekolada powinna być nadal płynna).
Wodę z ciecierzycy wlać do miski i ubijać na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty (do uzyskania sztywnej piany). Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do pucharków i przyozdobić dowolnymi dodatkami.
Wodę z ciecierzycy można posłodzić ksylitolem / erytrolem w trakcie ubijania, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby (o ile lubicie gorzką czekoladę 🙂 ).

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

6 komentarzy do “Przepyszny mus czekoladowy z aquafabą”

  1. Witam! Czy dobrze rozumiem, że podane wartości odżywcze na tej stronie odnoszą się do jednej porcji a nie całości danego przepisu? Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz