Wskazówki
30 minut
12 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 169 kcal \ B-9 g \ T-6 g \ W-18 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 190 kcal \ B-10 g \ T-7 g \ W-20 g \ BŁ-3 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (250 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- papryka ostra – 1/4 łyżeczki
- czosnek granulowany – 1/4 łyżeczki
- oregano – 1/3 łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- papryka czerwona – 1 sztuka (180 g)
- cebula czerwona – 1/2 sztuki (40 g)
- kukurydza konserwowa – 1/2 opakowania (75 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
- majonez – 2 łyżki (40 g)
- ketchup pikantny – 2 łyżki (30 g)
- ser mozzarella, tarty – 2 garście (60 g)
- tortilla pełnoziarnista – 6 sztuk (372 g)
Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj tortillę pełnoziarnistą lub owsianą.
Przygotowanie
- Mięso pokrój, wrzuć na rozgrzaną oliwę i dodaj przyprawy. Smaż, aż się lekko zetnie.
- Na patelnię dodaj drobno pokrojoną paprykę, cebulę oraz odsączoną kukurydzę. Smaż kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Majonez wymieszaj z ketchupem.
- Placki tortilli przekrój na pół, na każdej części rozsmaruj sos, wyłóż kurczaka z warzywami, posyp serem, złóż (jak na filmie) i zgrilluj na patelni lub w opiekaczu.
- Podawaj na ciepło lub zimno.
Przepyszne trójkąty z tortilli z kurczakiem świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa lub do lunchboxa. Podaj je z porcją surowych warzyw i ciesz się zdrowym posiłkiem