Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
374 kcal \ B-12 g \ W-67 g \ T-10 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Jogurt grecki – 125 g (1 mały kubek)
- Olej kokosowy – 10 g (1 łyżeczka)
- Proszek do pieczenia (bg) – 1,5 łyżeczki
- Mąka ryżowa – 130 g (1 szklanka)
- Erytrytol – 20 g (4 łyżeczki)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Mąkę, erytrol (lub inne słodzidło), sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać jajo, jogurt i rozpuszczony olej kokosowy (albo roztopione masło). Wszystkie składniki wymieszać w miarę dokładnie. Smażyć na nieprzywierającej patelni lekko posmarowanej tłuszczem. Podawać z ulubionymi dodatkami 🙂
Pięknie wyglądają 🙂 Mam pytanie: czy zamiast mąki ryżowej mogę dodać pszenną? Nie mam problemów z glutenem 🙂
Można 🙂
Czy ten przepis mogą zastosować osoby z insulinoopornością?
Zależy jak zbilansowany jest jadłospis. Myślę że od czasu do czasu nie powinny zaszkodzić (nie dajmy się zwariować 🙂 ).
Dzień dobry, chciałam zapytać o olej kokosowy ponieważ on zawiera najwięcej kwasów nasyconych czy nie lepiej zastąpić go rzepakowym?
Można 😉
kalorycznosć podana dla 1 porcji ?:)
Tak, dokładnie 🙂
Taki jeden placuszek to prawie 400kcal? 😮
Nieeeee, porcja ze zdjęcia 🙂
bardzo dobre i syte
Bardzo się cieszę 🙂