Czekoladowy krem z daktyli

Czekoladowy krem z daktyli

Opcjonalnie można dodać: cynamon, kardamon, chilli, skórkę pomarańczową, orzechy, wiórki kokosowe, bądź inne ulubione dodatki. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin, aby łatwo się je miksowało. Odsączamy je, blendujemy razem z pozostałymi składnikami.

Naleśniki z kaszy jaglanej

Naleśniki z kaszy jaglanej

Ostudzoną kaszę, mleko, skrobię ziemniaczaną, jajo i olej zmiksować na bardzo gładką masę. Niewielką ilość masy wylać na patelnię, delikatnie rozprowadzić i smażyć z obu stron (aż się zarumienią). Podawać z ulubionymi dodatkami.

Owsiane batoniki energetyczne

Owsiane batoniki energetyczne

lej kokosowy podgrzewamy (tak by stał się płynny) i łączymy z miodem oraz wodą. Białko ubijamy na sztywną pianę. Suche składniki mieszamy dokładnie w misce, dodajemy mieszankę oleju, miodu i wody. Ponownie mieszamy i dodajemy ubite białko. Całość łączymy w jednorodną masę i wykładamy na niewielką blaszkę (30×40) wyłożoną papierem do pieczenia.

Mintaj zapieknany w porach

Mintaj zapieknany w porach

Rybę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, solimy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek kroimy drobno, por kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (uważamy żeby czosnek się nie przypalił). Gdy por się zeszkli dodajemy śmietankę wymieszaną z jogurtem naturalnym, pokrojonym serkiem i przyprawami.