Pyszna zupa tajska z kurczakiem

3.3/5 - (Ocen: 3)
Pyszna zupa tajska z kurczakiem

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
685 kcal \ B-40 g \ W-20 g \ T-55 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
  • Olej kokosowy – 10 g (1 łyżeczka)
  • Papryczka chili – 20 g (1 sztuka)
  • Imbir świeży – 2 cm kawałek
  • Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
  • Mleko kokosowe – 400 g (2 szklanki)
  • Filet z kurczaka – 300 g (2 porcje)
  • Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
  • Sos rybny – 20 g (2 łyżki)
  • Ksylitol – 5 g (1 łyżeczka)
  • Szczypior – 10 g (2 łyżki)

Przygotowanie

W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną papryczkę chili (pozbyć się pestek), starty imbir i drobno pokrojoną dymkę. Podsmażać ok 3-5 minut. Do garnka dodać mleko kokosowe, dwie szklanki wody, pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Wymieszać. Dodać sos sojowy i rybny, sok z limonki i ksylitol. Gotować ok. 25 minut, mieszając co jakiś czas. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać na ciepło posypaną świeżym szczypiorkiem.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.3/5 - (Ocen: 3)

1 komentarz do “Pyszna zupa tajska z kurczakiem”

  1. Witam, super blog i bardzo apetyczne przepisy. Mam jednak pytanie o szczegóły co go tego (jak i innych przepisów), Jak się ma polecany tutaj sos rybny, sos sojowy do hashimoto? Z tego co czytałam, to raczej nie poleca się tych produktów w tej chorobie, podobnie jak ksylitolu przy insulinooporności. Czy można te produkty jakoś zastapić, bez straty dla smaku?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz