tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Zupa tajska z kurczakiem

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 3 porcje
  3. 1 porcja to: 549 kcal \ B - 28,4 g \ W - 33,6 g \ T - 36,7 g \ BŁ - 0,4 g
  1. Olej kokosowy - 10 g (1 łyżeczka)
  2. Papryczka chili - 20 g (1 sztuka)
  3. Imbir świeży - 15 g (3 cm kawałek)
  4. Cebula dymka - 50 g (1 mała sztuka)
  5. Czerwona pasta curry - 10 g (1 łyżeczka)
  6. Mleko kokosowe - 400 g (2 szklanki)
  7. Woda - 440 g (2 szklanki)
  8. Filet z kurczaka - 300 g (1 porcja)
  9. Sos sojowy - 20 g (2 łyżki)
  10. Sos rybny - 20 g (2 łyżki)
  11. Sok z limonki - 12 g (2 łyżki)
  12. Cukier trzcinowy - 5 g (1 łyżeczka)
  13. Szczypior - 10 g (2 łyżki)
  14. Makaron ryżowy - 70 g (1 porcja)

Przygotowanie

W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną papryczkę chili (pozbyć się pestek), starty imbir i drobno pokrojoną dymkę. Podsmażać ok 3-5 minut. Do garnka dodać mleko kokosowe (używam Real Thai), dwie szklanki wody, pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Wymieszać. Dodać sos sojowy i rybny, sok z limonki i cukier. Gotować ok. 25 minut, mieszając co jakiś czas. Zupę podawać na ciepło z makaronem ryżowym, posypaną świeżym szczypiorkiem. Można dodatkowo skropić sokiem z limonki.

Print Friendly and PDF

Komentarze (4)

Trwa wczytywanie komentarzy...