tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Zupa tajska z krewetkami i papryką

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 3 porcje
  3. 1 porcja to: 568,9 kcal \ B - 25,5 g \ W - 44,1 g \ T - 37,4 g \ BŁ - 0,7 g
  1. Olej kokosowy - 10 g (1 łyżeczka)
  2. Papryczka chili - 10 g (1/2 sztuki)
  3. Imbir świeży - 15 g (3 cm kawałek)
  4. Cebula dymka - 50 g (1 mała sztuka)
  5. Papryka czerwona - 60 g (1/2 sztuki)
  6. Czerwona pasta curry - 20 g (1 łyżka)
  7. Mleko kokosowe - 400 g (2 szklanki)
  8. Woda - 440 g (2 szklanki)
  9. Krewetki - 250 g (1 porcja)
  10. Sos sojowy - 20 g (2 łyżki)
  11. Sos rybny - 20 g (2 łyżki)
  12. Liście kaffiru - 1 g (5 sztuk)
  13. Sok z limonki - 12 g (2 łyżki)
  14. Cukier trzcinowy - 5 g (1 łyżeczka)
  15. Szczypior - 5 g (1 łyżka)
  16. Makaron ryżowy - 100 g (1 porcja)
  17. Świeża kolendra - 1 g (1 łyżka)

Przygotowanie

W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną papryczkę chili (pozbyć się pestek), pastę curry, starty imbir i drobno pokrojoną dymkę. Podsmażać ok 2 minuty.  Dorzucić paprykę pokrojoną na kawałki i chwilę razem przesmażyć. Do garnka dodać mleko kokosowe (używam Real Thai), dwie szklanki wody, oczyszczone krewetki oraz liście kaffiru. Wymieszać. Dodać sos sojowy i rybny, sok z limonki i cukier. Gotować ok. 20-25 minut, mieszając co jakiś czas. Zupę podawać na ciepło z makaronem ryżowym, posypaną kolendrą lub świeżym szczypiorkiem. Można dodatkowo skropić sokiem z limonki.

Print Friendly and PDF

Komentarze (1)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl