Zupa szczawiowa

5/5 - (Ocen: 1)
Zupa szczawiowa

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
455 kcal \ B-13 g \ W-24 g \ T-36 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Bulion domowy – 720 g (3 szklanki)
  • Marchew – 45 g (1 sztuka)
  • Korzeń pietruszki – 40 g (1/2 sztuki)
  • Szczaw – 210 g (3 garści)
  • Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
  • Śmietana 30% – 100 g (1/2 szklanki)
  • Śmietana 12% – 30 g (3 łyżki)
  • Ziemniaki – 150 g (2 średnie sztuki)
  • Boczek wędzony – 20 g (2 plastry)
  • Cebula – 50 g (1/2 sztuki)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Szczaw dokładnie przebrać, umyć, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić szczaw i chwilę poddusić. Dodać do domowego rosołu. Ugotowaną marchewkę i korzeń pietruszki (z rosołu) zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Śmietanę zahartować (wymieszać z kilkoma łyżkami zupy) i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i jajami. Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować. Na patelni przesmażyć pokrojony boczek, podsmażyć cebulkę. Jaja ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

4 komentarze do “Zupa szczawiowa”

Dodaj komentarz