tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Zupa szczawiowa

Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 455,1 kcal \ B - 12,5 g \ W - 24,1 g \ T - 36 g \ BŁ - 4,6 g
  1. Bulion domowy - 720 g (3 szklanki)
  2. Marchew - 45 g (1 sztuka)
  3. Korzeń pietruszki - 40 g (1/2 sztuki)
  4. Szczaw - 210 g (3 garści)
  5. Masło klarowane - 10 g (1 łyżka)
  6. Śmietana 30% - 100 g (1/2 szklanki)
  7. Śmietana 12% - 30 g (3 łyżki)
  8. Sól - 1 g (1 szczypta)
  9. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  10. Ziemniaki - 150 g (2 średnie sztuki)
  11. Boczek wędzony - 20 g (2 plastry)
  12. Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
  13. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)

Przygotowanie

Szczaw dokładnie przebrać, umyć, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić szczaw i chwilę poddusić. Dodać do domowego rosołu. Ugotowaną marchewkę i korzeń pietruszki (z rosołu) zetrzeć na tarce i dodać do zupy.  Śmietanę zahartować (wymieszać z kilkoma łyżkami zupy) i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i jajami. Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować. Na patelni przesmażyć pokrojony boczek,  podsmażyć cebulkę. Jaja ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki.

Print Friendly and PDF

Komentarze (2)

Trwa wczytywanie komentarzy...