tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Zupa krem z pieczonych buraków

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 3 porcje
  3. 210,5 kcal \ B - 5,4 g \ W - 36,9 g \ T - 8,5 g \ BŁ - 7,3 g
  1. Burak - 800 g (7 sztuk)
  2. Bulion domowy - 960 g (4 szklanki)
  3. Jabłko - 180 g (1 duża sztuka)
  4. Sok z cytryny - 6 g (1 łyżka)
  5. Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  6. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  7. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  8. Sól himalajska - 6 g (1 łyżeczka)
  9. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  10. Liść laurowy - 1 g (2 liście)

Przygotowanie

Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wnętrza). Pieczemy  przez 1h w temperaturze 180C. Gdy się upieką obieramy je ze skóry (najlepiej w rękawiczkach, żeby nie pobrudzić rąk) i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone jabłko, buraki i liść laurowy. Dodajemy sok z cytryny. Zalewamy bulionem (na wysokość składników w garnku) i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Wyciągamy listek i blendujemy na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolewamy bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Opcjonalnie: można podawać z keksem ze śmietany, jogurtu, serem kozim bądź feta (produkty te zawierają laktozę)

Smacznego!

Idealna dla fanów kremowych zup. Bogata w wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, kwas foliowy, kobalt, witaminy: A, C, B1.

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...