tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Zupa krem z kukurydzy

  1. 45 min
  2. 4 porcje
  3. 241,8 kcal \ B - 5,3 g \ W - 20,7 g \ T - 17,3 g \ BŁ - 2,3 g
  1. Kukurydza w kolbach - 360 g (2 kolby)
  2. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  3. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  4. Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
  5. Papryczka pepperoni - 2 g (1cm kawałek)
  6. Cynamon - 1 g (1/4 łyżeczki)
  7. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  8. Bulion domowy - 480 g (2 szklanki)
  9. Serek philadelphia - 125 g (5 łyżek)

Przygotowanie

Kukurydzę przekroić w poprzek i nożem wyciąć ziarna. W garnku rozpuścić masło i poddusić pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać ziarna kukurydzy, papryczkę i cynamon. Smażyć około 3 minut. Dolać wywar z jarzyn i gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Do dekoracji wyłowić około 2 łyżek kukurydzy.
Do zupy dodać serek- delikatnie mieszać z gorącą zupą. Wszystko dokładnie zblendować i przetrzeć przez sito, tak aby zupa była idealnie kremowa, bez łusek. Dosolić do smaku.Udekorować ziarnami kukurydzy, szczypiorem i papryczką pepperoni.

Smacznego!

Zupa mocno rozgrzewająca. Osoby z problemami jelitowymi powinny jej unikać ze względu na ciężkostrawną kukurydzę.

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...