tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Zupa krem z cukinii

Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 2 porcje
  3. 119,2 kcal \ B - 6,1 g \ W - 22,2 g \ T - 3 g \ BŁ - 4,3 g
  1. Bulion domowy - 480 g (2 szklanki)
  2. Cukinia - 600 g (1 duża sztuka)
  3. Szpinak - 25 g (1 garść)
  4. Ziemniaki - 75 g (1 średnia sztuka)
  5. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  6. Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  7. Bazylia świeża - 1 g (1/2 łyżeczki)
  8. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  9. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  10. Jogurt naturalny - 25 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Ziemniaki i cukinie obieramy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy przez około 15 minut w wywarze warzywnym. Dodajemy szpinak, liście bazylii, podsmażoną cebulkę oraz czosnek i gotujemy jeszcze chwilę. Solimy, doprawiamy pieprzem i wszystko blendujemy. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego. 

Smacznego!

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...