tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Zupa krem porowo-ziemniaczana

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 20 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 299,5 kcal \ B - 7,4 g \ W - 46 g \ T - 12,6 g \ BŁ - 4,5 g
  1. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  2. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  3. Por - 200 g (1 kawałek)
  4. Ziemniaki - 400 g (4 średnie sztuki)
  5. Bulion domowy - 480 g (2 szklanki)
  6. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  7. Bazylia świeża - 2 g (1 łyżeczka)
  8. Boczek wędzony - 10 g (1 plaster)
  9. Sól himalajska - 6 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Cebulę i pora pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz i dusić przez 2 minuty. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę (im mniejsza tym lepiej). Dodać do cebuli i pora. Smażyć razem przez 2 minuty. Wlać bulion (domowy rosół), zagotować i przykryć. Gotować około 10 minut. Doprawić porządnie solą, pieprzem i świeżą bazylią. Zmiksować na krem. Podawać z lekko podpieczonym boczkiem. Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...