tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Zupa botwinka z ziemniakami

Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 473,1 kcal \ B - 11,4 g \ W - 51,6 g \ T - 26,3 g \ BŁ - 8,7 g
  1. Bulion domowy - 1000 g (4 szklanki)
  2. Botwinka - 280 g (1 pęczek)
  3. Ziemniaki - 500 g (1 porcja)
  4. Masło klarowane - 10 g (1 łyżka)
  5. Cebula - 70 g (1 mała sztuka)
  6. Boczek wędzony - 40 g (4 plastry)
  7. Koperek - 16 g (2 łyżki)
  8. Sól - 1 g (1 szczypta)
  9. Pieprz - 1 g (1 łyżeczka)
  10. Ocet jabłkowy - 6 g (1 łyżka)
  11. Śmietana 30% - 40 g (4 łyżki)

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę a następnie dodać plasterki boczku lub ulubionej kiełbaski (u nas była to kiełbasa z dzika). Ugotowane ziemniaki odlać, utłuc razem z cebulką i kiełbaską. Buraczki obrać i pokroić na plasterki, łodyżki odciąć od listków i pokroić, liście posiekać. Domowy bulion jarzynowy zagotować. Dodać pokrojone buraczki, pieprz, sól. Gotować ok 10 min. Dodać łodyżki, gotować 2-3 minuty, dodać listki - gotować jeszcze 3 minuty. Dodać drobno posiekany koperek. Doprawić do smaku pieprzem, solą, zakwasić octem lub sokiem z cytryny i dodać śmietankę (lub mleko kokosowe). Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl