Zupa botwinka z ziemniakami

3.5/5 - (Ocen: 2)
Zupa botwinka z ziemniakami

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
473 kcal \ B-11 g \ W-52 g \ T-26 g \ BŁ-9 g

Składniki

  • Bulion domowy – 1000 g (4 szklanki)
  • Botwinka – 280 g (1 pęczek)
  • Ziemniaki – 500 g (1 porcja)
  • Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
  • Cebula – 70 g (1 mała sztuka)
  • Boczek wędzony – 40 g (4 plastry)
  • Koperek – 16 g (2 łyżki)
  • Ocet jabłkowy – 6 g (1 łyżka)
  • Śmietana 30% – 40 g (4 łyżki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę a następnie dodać plasterki boczku lub ulubionej kiełbaski (u nas była to kiełbasa z dzika). Ugotowane ziemniaki odlać, utłuc razem z cebulką i kiełbaską. Buraczki obrać i pokroić na plasterki, łodyżki odciąć od listków i pokroić, liście posiekać. Domowy bulion jarzynowy zagotować. Dodać pokrojone buraczki, pieprz, sól. Gotować ok 10 min. Dodać łodyżki, gotować 2-3 minuty, dodać listki – gotować jeszcze 3 minuty. Dodać drobno posiekany koperek. Doprawić do smaku pieprzem, solą, zakwasić octem lub sokiem z cytryny i dodać śmietankę (lub mleko kokosowe). Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz