tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Zrazy wołowe

Bez glutenu
  1. 120 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 315,7 kcal \ B - 33,7 g \ W - 5,5 g \ T - 17,6 g \ BŁ - 0,6 g
  1. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  2. Ogórek kiszony - 120 g (2 sztuki)
  3. Boczek wędzony - 40 g (4 plastry)
  4. Skrzydło wołowe - 600 g (1 porcja)
  5. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  6. Musztarda - 20 g (2 łyżki)
  7. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  8. Śmietana 12% - 120 g (1/2 szklanki)
  9. Suszone grzyby - 10 g (1 garść)
  10. Woda - 440 g (2 szklanki)

Przygotowanie

Cebulę pokroić w piórka, ogórki w słupki, boczek na mniejsze kawałki. Mięso pokroić w plastry, porządnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek doprawić pieprzem, posmarować musztardą, obłożyć cebulą, ogórkami kiszonymi i boczkiem. Zawinąć w roladki (można dodatkowo zabezpieczyć wykałaczkami). Z każdej stronu obsmażyć na maśle klarowanym. Przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą. Dodać grzybki. Dusić około 60 min. Pod koniec dodać śmietanę - w szklance wymieszać odrobinę gorącego sosu ze zrazów i łyżkę śmietany, a następnie dodać resztę (można ją pominąć). Zagotować. Podawać z kaszą / ziemniakami i porcją warzyw.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...