tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Żeberka na ostro

Bez laktozy
Bez glutenu
Bez jaj
  1. 120 min
  2. 3 porcje
  3. 1 porcja to: 965,3 kcal \ B - 41,6 g \ W - 4,5 g \ T - 88,4 g \ BŁ - 1,8 g
  1. Przyprawa papryka ostra - 3 g (1 łyżeczka)
  2. Przyprawa papryka słodka - 3 g (1 łyżeczka)
  3. Przyprawa chili - 5 g (1 łyżeczka)
  4. Żeberka trójkąty - 800 g (1 sztuka)
  5. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  6. Pieprz - 3 g (1 łyżeczka)
  7. Kmin rzymski - 5 g (1 łyżeczka)
  8. Ocet jabłkowy - 12 g (2 łyżki)
  9. Oliwa z oliwek - 30 g (3 łyżki)
  10. Sól himalajska - 6 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Z przypraw, przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy i octu jabłkowego przygotować pastę. Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Każdą część nasmarować pastą. Odłożyć na jakiś czas do lodówki (najlepiej na noc, ale wystarczą 2h). Na maśle klarowanym przesmażyć wszystkie kawałki, delikatnie podlać wodą, przykryć i dusić - co pewien czas należy dodawać wodę (można również wodę z octem jabłkowym) i obracać żeberka. Pod koniec duszenia posolić.

Print Friendly and PDF

Komentarze (2)

Trwa wczytywanie komentarzy...