Żeberka na ostro

Oceń
Żeberka na ostro

Wskazówki

2 godziny

Składniki

  • Żeberka trójkąty – 800 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Ocet jabłkowy – 12 g (2 łyżki)
  • Oliwa – 30 g (3 łyżki)
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1 łyżeczka
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Przyprawa chili – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Z przypraw, przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy i octu jabłkowego przygotować pastę. Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Każdą część nasmarować pastą. Odłożyć na jakiś czas do lodówki (najlepiej na noc, ale wystarczą 2h). Na maśle klarowanym przesmażyć wszystkie kawałki, delikatnie podlać wodą, przykryć i dusić – co pewien czas należy dodawać wodę (można również wodę z octem jabłkowym) i obracać żeberka. Pod koniec duszenia posolić.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

2 komentarze do “Żeberka na ostro”

Dodaj komentarz